Цацаров: Номерът в тази държава е да имаш добър счетоводител и добри адвокати

Според Цацаров в срещата с Дончев в ЦУМ "няма нищо незаконно или опасно"

OFFNews 10 юни 2017 в 11:30 8185 3

"Да искаш съдебна реформа в България може да се разглежда по два начина - може да е професия, може да е средство за препитание, може да е средство за политическа прехрана, а в стриктно професионален план мисля, че е съвсем полезно", заяви в интервю за Нова телевизия главния прокурор Сотир Цацаров в отговор на въпрос опасно ли е да иска съдебна реформа в страната ни, особено след случая с развитите болтове на колата на шефа на ВКС Лозан Панов. 

"Личен конфликт не мога да имам с  човек, с който нямам никакви близки допирателни точки в личен план. Ние имаме различни ценности системи", заяви той за конфликта с Панов.

"Не мога да кажа какво е установила проверката, мога да кажа, че са снети обяснения от всички длъжности лица от състава на НСО. Извършена е експертна справка на автомобила", заяви Цацаров по случая с развитите болтове на колата на Панов. "До края на другата седмица колегите от Военноокръжна прокуратура ще имат съвсем точни сведения. Те няма да бъдат скрити", коментира Цацаров.

Според Цацаров отделянето на прокуратурата от съдебната власт би я направило безконтролна. "Това е най-опасната концепция, тя прави прокуратурата придатък на изпълнителната власт. Това би означавало смяна на областните прокурори, както всяко правителство маха областните управители така, както им е удобно". По негови думи така могат да се насочват разследвания според различни партийни нагласи. 

Цацаров заяви, че не това е големият проблем, който стои пред България сега, и 90% от хората, които искат реформа, не са докрай запознати с последиците от нея. 

Според него не е вярно твърдението, че в момента прокуратурата е безконтролна. Единственото действие, което не подлежи на съдебен контрол, е задържането на заподозрян за 72 часа. 

По думите му всички прокурори, с които е разговарял, са против съдебната реформа. 

Сотир Цацаров отказа да разкрие подробности около срещата му в ЦУМ със Сашо Дончев и Георги Гергов. 

"Да разкажа повече за тази среща означава да прекрача една граница на коректност, която всеки човек трябва да има", отговори той на въпроса кой го е поканил на скандалната среща. 

"ЦУМ беше поредният пропаганден балон", заяви главният прокурор. "Срещнах се със Сашо Данчев, защото приех, че в тази среща няма нищо незаконно или опасно".

По думите му атаките срещу него идват от партия, "която не е успяла да мине бариерата за влизане в парламента". 

"Тя не успя да прескочи бариерата и не им остана нищо друго, освен да скандира за съдебна реформа и да атакува прокуратурата. За тях европейското правосъдие е с намаляване на правомощията на главния прокурор. За мен европейското правосъдие е "Наглите" да си стоят в затвора", заяви той.

"Всички документи за големите приватизационни сделки са дошли в прокуратурата и какво от това", каза Цацаров. По думите му давностният срок за неизгодни сделки е отдавана изтекъл и сега всички са "чисти".

Цацаров заяви, че всички възложени данъчни проверки на сделките, свързвани с Делян Пеевски, са приключили с извода, че "той е чист като сълза".

"Номерът в тази държава е да имаш добър счетоводител и добри адвокати", коментира Цацаров, "не зная доколко номерът е да приключи с добра проверка на контролните органи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

3

SC

10.06 2017 в 18:51

Погледът на гвардееца казва всичко.
Дано не го уволнят момчето.

7506

2

Чудесно си го казал, Путкин!
 
X

Подкастът на OFFNews