Служебният кабинет намери пари за добавките към пенсиите за юни

OFFNews 26 май 2021 в 13:20 1127 0

Снимка БТА/Минко Чернев

Служебният министър-председател Стефан Янев (дясно) и Гълъб Донев, служебен вицепремиер по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика.

Добавката от 50 лева към пенсиите остава до края на мандата на служебното правителство. Намерени са средства, за юни парите ще бъдат изплатени с пенсиите, съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев. 

Днес Министерски съвет прие постановление за добавката за юни. Отпускат се 104 милиона и 400 хиляди лева за добавката за всички 2 млн и 88 хиляди български граждани пенсионери, наши майки и бащи, дядовци и баби, каза министърът.

Добавките са по 50 лв месечно и изплащането им започна, като антикризизна мярка от кабинета на Бойко Борисов без това да е предвидено в националния бюджет.  

Той припомни, че още на предходното заседание заедно с финансовия министър обявиха, че изплащането на добавките от 50 лева към пенсиите на българските пенсионери ще продължи поне до края на мандата на служебния кабинет. По думите на Гълъб Донев намирането на този допълнителен ресурс в бюджета е било изключително трудно. "Тези 104 милиона и 400 хиляди лева са заделени от икономии, от разходи, с които министерствата и МС се лишиха от изпълнение на определени политики и програми, някои от тези средства са и от издръжка и персонал. Част от тези средства са и от преизпълнение на приходите от ДОО от осигурителни вноски.

Добавката за юни ще бъде изплатена с парите за пенсии по графика на НОИ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews