След блокадата на бул. България: Общината нареди оградата в Стрелбище да се махне (снимки)

OFFNews 16 август 2017 в 22:51 12658 8

Снимка Сергей Антонов (offnews)

Дирекция "Общински строителен контрол" на Столична община е издала заповед на фирма НИКМИ АД да премахне оградата, която спира движението по съществуващия път, свързващ блоковете от квартал Стрелбище с бул. "Петко Тодоров".

Новината от пресцентъра на Столична община дойде късно в сряда, след като протестът в Стрелбище блокира за час движението по бул. "България".

Десетки демонстранти излязоха и тази вечер на протест заради опасността в градинката на кръстовището на бул. "България" и "Иван Гешов" да изникне 43-етажна сграда.

Поставената ограда по границите на имота при бул. "България" и бул. "Акад. Ив. Гешов" възпрепятства и достъпа до канализационен колектор и водопровод, като ограничава нормалната им експлоатация. Съгласно закона фирма НИКМИ АД има срок за доброволно премахване на оградата, съобщават от пресцентъра на Столична община.

Днес на място екипи на район “Триадица” и на дирекция “Зелени системи” са описали и съществуващата растителност в рамките на имота и са издали предписания за собствениците.

От 2009 г. статутът на терена е за зелена площ, като предназначението му е защитено с промяна в Общия устройствен план на Столична община. На това основание главните архитекти на Столична община през 2013 г. и 2016 г. отказват да допуснат промяна на Подробния устройствен план по направено от собствениците искане, която да позволи строителство.

Със свои решения Върховният административен съд е отхвърлил отказите на Столична община.

И до момента главният архитект на София не е допуснал промяна на Подробния устройствен план, като е върнал цялата процедура за повторно обявление. За този терен няма нито влязъл в сила Подробен устройствен план, който да позволява строителство, нито е издавано разрешение за строеж, което на този етап е единствено заявено от собственика желание, уточняват още от пресцентъра.

Позицията на Столична община в лицето на кмета на София и на главния архитект на Столична община е, че статутът на терена по Общ устройствен план, който има статут на закон, е за озеленяване и това не може да бъде променено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

8

Стефан

17.08 2017 в 17:04

Ти па ...
Га си видял алчността да има граница?
И хиляда годишните поговорки като "Лаком гъз - кръв сере" - пак не ги спират.
Интересно, от кого, и за колко са купили парцелите. Сигурно от покойници, за стотинки.

15414

7

Hihi1981

17.08 2017 в 10:50

От алчност ще се задавите!!!Нали се реши небостъргачи в края на бул.Цариградско!!!

10538

4

Black Hex

17.08 2017 в 09:20

Снимка 1 на раздробената вече улица е култова. Поздравления за фотографа. Това е еманация на гейберасткото управление на София. А най-отива да и се сложи слогана им от преди няколко години - "ИМАМЕ ВОЛЯ!"
С ясното съзнание, че вече един е привикан и "инструктиран" от ГДБОП за заплахи към светлата личност на суджук бей Безхаберний ще напиша:

Време е да започне въздаването на справедливост по усмотрение. Пряко от засегнатите. Наистина няма власт, нито местна, нито национална, която да е в услуга на гражданите си.
Недоумявам как може да се реституира площ под о.която минава магистрален топлопровод, водопровод и канал и други комуникации. Недоумявам как са извършени следващите препродажби? В какво общество живеем? Има ли една останала устойчива норма в него?
А управителят на това дружество е още по-култов с неговото - "Аз не съм броил 2 милиона за 4-5 дървета. Нали нямате такива илюзии?"

ОСТАНАХА ЛИ ВИ НЯКАКВИ ИЛЮЗИИ СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ?
ОЩЕ ЛИ ВЯРВАТЕ, ЧЕ ТАЗИ ВЛАСТ Е ВАША?!

23293

2

Стефан

17.08 2017 в 05:13

По същия начин, и до ден днешен, не разбирам защо паркинга около НДК е частен.