След 15/15 Манолова заговори за промяна на бюлетината

OFFNews 29 май 2014 в 14:06 5414 18

Мая Манолова

Снимка БГНЕС, Архив

„Възможни са и разговори за промяна на бюлетината, за да няма объркване, но мисля, че объркването с нашия кандидат Момчил Неков изигра ролята на кампания."

Това заяви в кулоарите на парламента зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова. Червеното острие е и автор на новия Изборен кодекс, който позволява на евроизборите преференциите реално да разместят партийните листи.

Манолова окачестви като "очевиден" факта, че някои от избирателите са сложили преференция според номера, с който избраната формация се явява на изборите.

„Очевидно е, че част от избирателите са гласували повторно за партията, която са избрали и в кръгчетата за преференция.

От подобна преференция са се спасили единствено партиите, които имат номера над 18”, каза Манолова.

По думите й резултатите показват, че разяснителната кампания по въпроса не е била достатъчна.

Според нея разяснителната кампания по тази тема не е била достатъчна и част от избирателите не са разбрали смисъла на преференцията и как се отбелязва тя.

Манолова обаче подчерта, че идеята за преференциите е сработила, като са позова на данните на ЦИК, според която 588 000 българи са се възползвали от възможността да посочат любим кандидат.

Червеното острие посочи, че преференцията е сработила при седмина от кандидатите на формациите, които са влезли в ЕП - Сергей Станишев, Момчил Неков, Меглена Кунева, Светослав Малинов, Томислав Дончев, Николай Бареков, Ангел Джамбазки.

Според Манолова предпочитанията са оказали влияние и върху други 26 кандидати на формациите, които остават под чертата за ЕП.

Манолова коментира и синдрома 15/15, като го нарече "интересна тенденция".

"За партиите, които имат номера от 1 до 17 практически във всяка една от тях кандидатът, който има съответния на партията номер, получава преференция над 5%", каза Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!