Ще подадат ли оставки днес Николов и Генчовска

OFFNews 13 юни 2022 в 06:10 2484 0

Теодора Генчовска и Александър Николов

Снимка БГНЕС и БТА

Теодора Генчовска и Александър Николов

Две министерски оставки се очакват днес - на Александър Николов и на Теодора Генчовска.

Министрите на енергетиката и на външните работи са от квотата на "Има такъв народ" и поеха ангажимента да се съобразят с искането на лидера си Слави Трифонов и да напуснат постовете. В същото време вицепремиерът Асен Василев вчера даде да се разбере, че правителството би продължило да работи с Николов, както и с Радостин Василев. Министърът на спорта вече подаде оставка.

Миналата седмица Трифонов обяви във видеообръщение, че слага край на "тази агония" и прекратява четворната коалиция. Ангажименти извън страната попречиха на двамата да подадат оставки веднага, както това сториха другите им двама колеги министри от ИТН: Гроздан Караджов (регионално развитие) и Радостин Василев.

Разривът с Караджов заради спора поискани ли са още три милиарда лева за пътища и напрежението с Генчовска заради твърденията, че премиерът Петков е водел паралелна политика по отношение на Република Северна Македония изглежда затварят вратата за тях двамата. Дали другите двама ще размислят предстои да разберем.

Кои ще са евентуалните наследници на министрите не е обявено. Имената трябва да внесе в НС премиерът и те да бъдат обсъдени и гласувани от народните представители. Не един и двама представители на "Продължаваме промяната" обаче дадоха да се разбере ясно, че това не е първият им приоритет. Такъв е подсигуряването на депутатско мнозинство за приемането на актуализацията на бюджета.

Напускането на ИТН остави управляващата вече тройна коалиция без мнозинство. За необходимите 121 гласа не им достигат 12. Текат совалки между "Продължаваме промяната" и депутати от ИТН в опит ПП да привлекат необходимите им гласове. Миналата седмица точно заради гласовете на ИТН в бюджетната комисия в парламента законопроектът за изменение на Закона за държавния бюджет за 2022 г. не бе одобрен на първо гласуване и председателят на основната ресорна комисия Любомир Каримански (ИТН) ще трябва да предложи отхвърлянето му в пленарна зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков