Реформаторите канят ГЕРБ на разговори (видео)

Елица Мартинова 07 януари 2014 в 12:19 5900 25

Божидар Лукарски, Найден Зеленогорски и Петър Москов
Божидар Лукарски, Найден Зеленогорски и Петър Москов

„Ще търсим съдействие с всички партии и неправителствени организации, декларирали, че оставката е приоритет. Отправяме покана за среща, на която ще се обсъдят стъпки за излизане от кризата.“

 

Това заяви на пресконференция на Реформаторския блок днес Петър Москов от ДСБ. Запитан дали в числото на поканените формации влизат ГЕРБ, Москов потвърди.

Той обаче подчерта, че Реформаторите ще следят как ГЕРБ гласуват в пленарна зала при избор на нов главен инспектор към ВСС – пост, за който са нужни гласовете на поне 2/3 от депутатите. По думите на Москов, ако ГЕРБ подкрепят избора на единствената кандидатка за поста Веселина Танева, това ще означава, че са „фалшива опозиция“. Бившият син депутат отказа да даде подробности около въпроса към кои формации ще бъде отправена поканата за разговор.

Според Реформаторите оставката е първата необходима стъпка за излизане от кризата. Москов подчерта, че след падането на правителството е необходим кратък мандат на управление от 1,5 г., през който да бъдат извършени реформи, а след него да бъде свикано ВНС и да се нанесат промени в Конституцията. Това са и принципите, около които Реформаторите ще търсят консенсус с други партии и неправителствени организации.

Предизборна кампания за вота през май

Найден Зеленогорски от „Движение България на гражданите“ посочи, че в най-скоро време ще бъде избран Изпълнителен съвет на Реформаторите. В състава му ще влизат 21 души, като шестима от тях ще са членове на Гражданския съвет. Решенията на Блока ще се взимат с мнозинство от минимум 75% от гласовете на Изпълнителния съвет, като амбицията, по думите на Зеленогорски е, гражданската квота да може да блокира всяко решение.

Бившият кмет на Плевен посочи, че в най-скоро време Реформаторите ще обявят свой говорител, състава на медийния си център и на предизборния щаб.

Зеленогорски посочи още, че към Блока ще бъдат сформирани съвети по различни теми – конституционен съвет, съвет по въпросите с малцинствата, съвет за регионалната политика, за околната среда и земеделието.

„Ние не сме се събрали за да присъстваме в следващия парламент, а за да управляваме“, заяви Зеленогорски и изтъкна, че на изборите миналата година „Движение БГ“ са спечелили доверието на 330 000 избиратели и това ще бъде основата, на която Реформаторите се надяват да стъпят.

Петър Москов посочи, че Реформаторите имат амбиция да спечелят четири депутатски места в следващия Европейски парламент, които се равняват на около 450 000 гласоподаватели.

Синьо единство

Петър Москов обяви, че в понеделник Гражданският съвет на Блока е гласувал национално сдружение „Единство“ (което стана основа за създадената по-късно партия „Синьо единство“ на Христо Панчугов и Надежда Нейнски) да запази позициите си в Блока. По думите му някои местни структур на „Сьньо единство“ са посочили, че желаят да останат в редиците на Реформаторите, въпреки категоричния отказ на ръководството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков