РБ искат задължителна преференция без праг на изборите

Симона Костадинова 19 юни 2015 в 12:52 3622 4

Снимка БГНЕС

Задължителна преференция без праг иска Реформаторският блок. Лидерът на ДСБ Радан Кънев ще внесе предложение въпросът в изборния референдум по темата, внесен от президента Росен Плевнелиев, да се промени по този начин.  

Това стана ясно след среща в парламента между ДПС и Реформаторският блок. На нея Лютви Местан, Алиосман Имамов, Кънев и съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски обсъдиха и предложението за промяна на ДПС, което предвижда 100% мажоритарни избори. 

Местан обясни, че е против 100% мажоритарния вот, но продължава да твърди, че именно такъв трябва да е въпросът на референдума. Лидерът на ДПС уточни, че партията му няма да загуби от въвеждането на подобна система, но в името на националния интерес иска да се запази пропорционалната система, за да не се изкривява вота. 

"Ако се върви към смесена система, ние ще изпълним решението си да поискаме 100% мажоритарен вот. Така всички инициатори на тази идея ще изпият горчивата чаша на популизма до дъно”, заяви лидерът на ДПС.

Ние не подкрепяме това предложение, за нас то напълно би изкривило политическата система в България. Освен това страда от тежки недостатъци, оказа се, че какъвто и да било мажоритарен вот ние си го представяме в два тура, докато ДПС от гледна точка на техния политически интерес, си го представя в един тур, заяви след срещата Кънев. Не знаем позицията на най-голямата партия ГЕРБ, така че ние представихме нашата позиция, която е за 100%-ова мажоритарност на избора, т.е. задължителна преференция без преференциални прагове, което би обезпечило наистина пълна мажоритарност, при запазване на пропорционалната избирателна система, а и вярвам, че ще предложим редакция на въпроса в такава посока – подкрепяте ли засилване на мажоритарния елемент, при запазване на преференциалната избирателна система, каза още Кънев. 

На практика има две предложения – на ДПС за 100% едномандатни избирателни райони, и на РБ за преференция без прагове, при което и задължителна в рамките на преференциалната листа, т.е. всеки да е длъжен да отбележи преференция, дали за водача, дали за последния, заяви Радан Кънев. 

Надявам се, че процесът на местните избори ще бъде доста по-почтен и по-честен, защото миналите местни избори преминаха доста зле. Ще направим всичко възможно, каза Найден Зеленогорски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков