Радев: У нас има политици, които се страхуват от президентска република

OFFNews 13 септември 2017 в 19:11 10752 11

Снимка Сергей Антонов (offnews)

Румен Радев

Не аз повдигам темата за президентска република. Явно има политици, които трудно успяват да скрият страха си от президентската република. Това е разбираемо, защото в една президентска република партократите губят своята власт, заяви в интервю за Нова телевизия президентът Румен Радев.

Г-н Цветан Цветанов дори твърди, че президентът има само представителни функции. Ако някой наистина вярва в това, ще му напомня, че президентът представлява 7 милиона българи. Нещо повече - той е контрапункт на всеки политик, който си мисли, че стои над Конституцията, каза Радев.

Проблемът наистина е сериозен, защото референдумът за мажоритарната система ясно показва, че обществените очаквания са за промяна на системата. И ако днешните парламентаристи и управляващи не отговорят бързо на обществените очаквания за корупция, бедност, сигурност, престъпност, хората ще потърсят друг изход, заяви държавният глава.

Аз ще се съобразявам с българската Конституция такава, каквато е в момента. Не съм повдигал въпросът за повече права (за президента - б.р.), няма да инициирам референдум за това. Винаги съм твърдял, че трябва да търсим български решения на българските проблеми в рамките на българската Конституция, коментира Радев.

Редно е председателят на ВАС да бъде избран от новия състав на ВСС

Редно е от чисто процедурна гледна точка председателят на Върховния административен съд да бъде избран от новия състав на Висшия съдебен съвет. Още повече - за първи път имаме състав на ВСС, който вече е избран по последните поправки в Конституцията от 2015 г., където изборът вече е много по-широк и много по-демократичен, заяви президентът Румен Радев.

Този нов състав ще работи с председателя на ВАС. Така би било логично според мен, коментира държавният глава.

Във връзка с изпратеното до него отворено писмо от "Правосъдие за всеки", с което юристи призовават президентът да не подписва указа за назначението на съдия Георги Чолаков, Радев заяви:

"В момента проучвам въпроса. Това е много важен въпрос и трябва време за неговото решаване"

За престъпността, корупцията и отвличанията

Престъпността в България винаги е нагла. Бандата на "Наглите" е метафора за несигурността, в която живеят българите. Не виждаме реални резултати от борбата с битовата престъпност, заяви Радев.

За отвличането на Адриан Златков президентът посочи, че темата е трудна, коментарите най-добре да се правят специалисти, но опитът показвал, че отнема време за събиране на валидни доказателства, за да бъдат изправени пред съда похитителите.

За мащабите на корупцията в България можем да съдим по драматичния срив на чуждестранните инвестиции, които са много важен индикатор, по редица публикации в медиите и много важно – по липсата на осъдени висши държавници за корупция, заяви държавният глава.

Тук има два подхода: единият е на ГЕРБ, който залага основно на превенцията, и другият на БСП – който акцентира основно на разследването. Според мен, да, трябва да търсим обединение и всеобхватност, но превенцията, профилактиката са за здрав организъм. Когато има гангрена, трябва скалпел, коментира държавният глава.

Според него бъдещият антикорупционен орган трябва да "затвори цикъла от сигнал, активно придобиване на информация, през разследване до обвинение. Трябва да имаме ефективни присъди"

Случаят с КТБ трябва да се реши в България, а не в чужбина. Затова призовах г-н Василев да се върне в България, да се изправи пред българския съд, да даде тук своите валидни свидетелски показания, да изложи своите твърдения и факти. Истината трябва да се търси в съда, там е истината, каза още Радев.

Армията трябва да действа в рамките на закона. Иначе става опасно

"Не кръстосвам шпаги с военния министър. Нямаме никакви лични конфликти. Държа законите да се спазват, особено когато се касае за армията".

Така президентът коментира случая, при който за ареста на заподозрян за убийство се включиха 30 военни, обособени в 6 екипа с високопроходима техника.

Случаят не е нито тероризъм, нито разпространяване на оръжия за масово поразяване, нито трафик на оръжия. Тази операция излиза извън закона, коментира Радев.

Армията е силова институция и е много важно тя да действа изцяло в рамките на закона и да не го нарушава. Иначе може да стане опасно, заяви той.

Да не говорим за Русия, а с Русия

По повод констатациите в годишния доклад на правителството за националната сигурност, който поставя действията на Русия като източник на регионална нестабилност, президентът коментира:

"В този документ никъде не пише, че Русия е пряка заплаха за нашата национална сигурност, но основата теза, изложена там, е че руските действия застрашават основната цел за единна, мирна и свободна Европа. Не е зле да проследим в последните месеци, в които този доклад е изготвен, какво са правили лидерите на тази единна, свободна и мирна Европа. Макрон и Орбан се срещат с Путин. Канцлерът Меркел поддържа непрекъснат диалог с Путин. Самата Меркел каза съвсем неотдавна, че не можем да говорим за сигурност в Европа, ако нямаме конструктивен диалог и отношения с Русия"

Премиерът Борисов и премиерът Ципрас съвсем наскоро заявиха, че България и Гърция ще бъдат мост между ЕС и Русия. Мисля, че най-точно го каза премиерът на Люксембург: време е да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия. Аз мисля, че нашите отношения с Русия не трябва да стават заложник на чужди интереси. Явно в България има политици, за които отношенията ни с Русия никога не са достатъчно лоши, но ние трябва да отстояваме нашия интерес, коментира държавният глава.

Какво става с ислямизацията на гетата?

Много е важно Европа да има единна политика спрямо Турция. Много е важно обаче да се чуе и нашият глас. Когато има сблъсък между ЕС и Турция, по какъвто и да е повод, най-големият риск от последствия е за България. Затова нашият глас трябва да се чува в тази единна позиция спрямо Турция, заяви Радев.

Имаме един прекрасен, традиционен модел на етническо и религиозно съжителство и трябва да направим всичко възможно, за да го запазим. Трябва да не допускаме нашите общности - етнически и религиозни, да се капсулират от нашето общество и духовно да бъдат приобщавани към някакви други държави. Не трябва да се допуска регистрация на партии на етническа основа и с финансиране отвън, добави президентът.

Какво става с ислямизацията на гетата? Тя върви с чуждо влияние, с чужди финансови средства. Нормално ли е вероизповеданията в България да се финансират отвън? - попита той.

Аз вече предложих да се мисли за законодателни промени. И по време на консултациите за съставяне на правителството всички партии охотно обещаха, че ще се приемат стъпки за промяна във важни закони - Закона за вероизповеданията, за изборите, за българското гражданство, все фундаментални неща. До момента има ли нещо? - попита още Радев.

Разчитам на мнението на първата дама, но крайното решение е мое

Разчитам на мнението на първата дама. Обсъждаме проблеми от всякакъв характер, държим на мнението си, заяви на финала на интервюто Радев.

Винаги съм уважавал правото ѝ на лично мнение, както и тя - моето. Тя е човек, на чието мнение винаги мога да разчитам. Но - както във всяка една ситуация - крайното решение винаги е мое, категоричен е президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7705

12

gogule

15.09 2017 в 11:04

Радев не се прави на луд -става въпрос на за страх а за КОНСТИТУЦИЯ !Ако си против нея кажи си -аз съм против този конституционен ред и съм за президентска република !Толкоз ! И после добавяш -този филм вече сме го гледали, близо 60 години ни управлява една партия с един вожд !Така че имаме опит бе Радев ,само кажи !

12415

11

senester

14.09 2017 в 12:34

Разколебан съм. Представете си президентска република 5 години начело с Mr Бийн (плевналиев). По-лошо от кошмар

8010

10

Велко Сумов

14.09 2017 в 11:37

Аз съм ЗА президентска република...

11739

8

muhlio

14.09 2017 в 00:41

Прокуратаурата, която активно участва в събарянето на КТБ, щяла да разледва причините за фалита на КТБ.ДПС и БСП, който са кръстници ка корупцията в България, избраха президента, който щял да разследва корупцията....

15914

6

поп Дръвчо

13.09 2017 в 20:11

Едвам почнахме да се оправяме с парламентарната република и ще ни гласят президентска. Я у лево.

29217

5

Лопе де Вега

13.09 2017 в 19:56

Твърдо не на президентската република. Толкова много власт в едни ръце - това не е за нас. Утре ще си изберем някой кресльо, щото ни казва каквото искаме и после ще си прави пет години каквото той си иска. Иначе кандидати колкото щеш. Сигурно и Йоло Денев би се навил. Ами ако някоя Цецка ни стане президенка? Примерно, де.

Поздрав!