Радев поиска да не подкрепяме европейската позиция за ситуацията във Венецуела

OFFNews 04 февруари 2019 в 19:38 17956 14

Президентът Румен Радев призова да не подкрепяме европейската позиция за ситуацията във Венецуела. 

"Считам, че България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция", обяви той в изявление, след като редица европейски държави днес признаха опозиционера Хуан Гуайдо за временен президент.

България все още не е обявила официалната си позиция по въпроса. 

"Събитията във Венецуела будят тревога и безпокойство. Съществува реален риск от ескалация и насилие. В тези условия критично важно е да се съхрани диалогът между управляващите и опозицията в името на политически процес, който да доведе до мирно решение за бъдещето на страната. Политическата криза може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение", посочи Радев, като допълни, че предложената обща европейска позиция няма да доведе до такова решение.

"Критиките ми не са подкрепа за една или друга страна в конфликта. Става дума за върховенство на международното право и за твърдото убеждение, че неговото нарушаване няма как да доведе до позитивни резултати. В политически план трябваше да научим урока, че ултиматумите винаги прекъсват каналите за комуникация и блокират възможностите за преговори. Както в много случаи с други държави през последните десетилетия, нараства рискът да бъде провокирано насилие и вътрешен конфликт, които за дълго да дестабилизират държавата и региона и да донесат страдания на народа на Венецуела", заяви президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

14

upi

06.02 2019 в 10:40

Просто е - всички, които говорят за н@гъзване всъщност това са свикнали да правят. Тук става дума за принципи - подкрепяме ли законно избрани властници, или подкрепяме решеното отвън избиране на някого. Президентът е прав от гледна точка на принципите. Да обясняваме публично, че подкрепяме някой, който не е избран с избори е пряко отричане на демократичните принципи. Точка по въпроса.
П.П. Няма в историята някой "доведено признат" от щатите управник, който да е довел страната си до напредък. Виж, обратни примери колкото искаш ... даже живеем в един ;)

5700

13

Годо

05.02 2019 в 09:03

Чавес и Мадуро докараха Венецуела до просешка тояга. Там където стъпи комунист или социалист - трева не никне.
Червеното водорасло Румен Радев подкрепя Мадуро. Той толкова се е слял с БКП/БСП, че отдавна е избледнял като президент.
Той е президент на Решетников и БКП/БСП.
Това вече го виждат и децата в целодневните детски градини.

12256

12

Stamboloff

04.02 2019 в 23:45

Я, следващата новина е , че и Русия иска същото. Вслушали са се и те в съвета на Радев. Абе избирайте за президент политици бе, хора.

8296

11

geko

04.02 2019 в 23:41

Браво на Радев!!! Достойно!

6162

9

red-army

04.02 2019 в 23:23

за чии се резка, дето не му е работа?

Тая позиция няма как да се тълкува отвън освен като надупване към Русия.

Имаме си 5 партии в парламента на издръжка на Газпром, да дрънкат тия щуротии. Да остави оная министърка или Боцко да се излагат.....

Утре ще трябва да води държавата в ЕС. Как ще го прави ако никой не иска да си говори с него?

Станишев едно време се издъни по-същия начин.

Явно е пропуснал уроци в школата. Не може толкова лесно да се разкриваш

4000

8

НъКъ

04.02 2019 в 23:02

Подкрепа за Мадуро изразиха:
Боливия, Китай, Куба, Иран, Русия, Сирия, Турция.

Гуайдо е подкрепен от:
Албания, Аржентина, Австралия, Австрия, Беларус, Бразилия, Великобритания, Канада, Чили, Колумбия, Коста Рика, Дания, Еквадор, Естония, Финландия, Франция, Германия, Грузия, Гватемала, Хаити, Хондурас, Израел, Косово, Латвия, Литва, Люксембург, Панама, Парагвай, Полша, Португалия, Испания, Швеция, САЩ, Украйна

4000

7

НъКъ

04.02 2019 в 22:17

Малък Путю ко речи?

16193

6

SC

04.02 2019 в 21:51

В конкретния случай, между „Поживём - увидим“ и „Барабар Петко с мъжете“, предпочитам първото. Не се знае накъде ще поеме хорото, та по-добре да не бързаме да се хващаме.

6774

5

ЛАФЪРДИЕВ

04.02 2019 в 21:27

Туй призоваване на ЕП всички в ЕС да признаят едно НЕЗАКОННО, без ИЗБОРИ тургане на власт...
Какво означава, че ЕВРОПАРЛАМЕНТА ще си избира и президентите на страните-членки ли???
Не ми харесва Орбан... Хоп - посочвам с пръст Естерхази и го тургам за водач.. Щото то тъй ЕВРОЛЕМУРИТЕ от парламента са решили...
Ма то той и КУРЦ - макар, че сега е европредсетател, а не европреЦедател като нас, на ЕС не са харесва на много от еврогейците... Него с Вагнер ли ша сменяме след пет месеца?
А още колко неудобни за евромурите, негласуващи по цвета на флумастера има в ЕС..
На сега и Конти, че и Серджо Матарела трябва да са сменят..
Как можах да го забравя..
Тях НЕПРИЕТАТА КОНСТИТУЦИЯ НА ЕС ша ги защитава от посочване с пръст за смяна..