Радев пак разкритикува правителството за Венецуела

OFFNews 07 февруари 2019 в 18:25 13207 9

Снимка president.bg

„Европа е силна, защото е люлка на демокрацията и свободомислието и точно по тази причина европейската позиция не е тази, която поставя ултиматуми. Не е тази, която подкрепят повече държави, а е тази, която уважава правото и суверенитета.“

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за разминаването на позициите на президентската институция и на правителството по отношение на политическата криза във Венецуела.

Държавният глава повтори тезата си, че "ненамесата във вътрешните работи е основен принцип в международните отношения, а намесата в случая с Венецуела рискува да ескалира напрежение, включително и в международен план."

Защо, например, не коментирате ултиматума или намесата, които се опита да постави Италия по отношение на жълтите жилетки във Франция и какъв е отговорът на Франция? Само ден след моята позиция генералният секретар на ООН Антониу Гутериш направи същия призив за ненамеса във вътрешните работи на Венецуела, каза Румен Радев.

По думите на президента един от проблемите на комуникацията с изпълнителната власт е, че българското правителство няма собствена позиция:

„Така че аз няма какво и с кого да обсъждам. Въпреки това изпратих моята позиция, добре аргументирана, още предния ден преди заседанието на Съвета по сигурност. Виждате, че за пореден път правителството се крие зад колективната безотговорност на органи като Съвета по сигурност, който има правомощия във вътрешни проблеми, касаещи националната сигурност, а не в решаването на международни въпроси.“

Според президента е странно и защо Министерството на външните работи го търси за съгласуване на една преписана позиция, а не и по важни въпроси, засягащи национални интереси, като подписания договор за добросъседство с Република Македония и протокола за присъединяване на западната ни съседка към НАТО.

„Не ме потърсиха и тогава, когато само седмица след мен в Москва пристигна премиерът. Аз разбрах за неговата предстояща визита от нашите руски партньори пред вашите камери и камерите на световни телевизии. Нито ме потърсиха за сесията на ООН в Ню Йорк“, твърди държавният глава.

Президентът коментира още, че когато българското правителство мотивира своята позиция по отношение на Венецуела с „остра политическа, социално-икономическа, хуманитарна криза, криза на сигурността, която се усложнява допълнително от тежка миграционна криза“, трябва да си дава сметка и че много лесно българските граждани могат да направят аналогия с положението в България, което също до известна степен се дължи на действията на правителството.

„Да вземем като пример само нашата миграционна криза. Нека направим сравнение с Венецуела при 32 млн. население, колко българи са напуснали страната - спрямо нашето население“, каза още Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

9

lukyas

12.02 2019 в 21:10

Май само Комунисти ни управляват!!!!!! браво на на нас!!!

17439

7

мнение от IP

08.02 2019 в 11:26

При тази позиция ми е трудно да преценя Радев за какво е? Европа да ни спаси, като поиска предсрочни избори в България ли:).....Президентът пренебрегва факта, че изборът на Мадуро не е признат и от латиноамериканските държави. И че наместата се свежда до организиране на свободни избори във Венецуела.

6162

6

red-army

07.02 2019 в 23:28

нашата държава е като оная стара комедия "от глупав по-глупав". Преди години най-много вицове си мислих, че има за милиционерите и милиционер ни е министър председател. А единствено по-глупави от милиционерите са шапкарите - е имаме шапкар президент.

Това е положението......

Много са верни оправданията на шапкаря ама важат 100% и за неговата позиция. Жалка кукла на конци е, както е и милиционера....

4000

5

НъКъ

07.02 2019 в 20:38

Радушка

8296

4

geko

07.02 2019 в 19:50

Този човек май е най-достойния политик в нашата измислена държава.

8931

3

AnderXale

07.02 2019 в 19:33

Интересно защо няма публикация за отзоваването на френския посланик от Италия. Все пак това е разрив в сърцето на Европа. Между две от най - богатите страни в света и наши близки съюзници.

8931

2

AnderXale

07.02 2019 в 19:30

Нищо учудващо в заглавието на фондация "Америка за България". Би било странно ако не бяха излезнали с такова заглавие. А иначе евала на Радев. Дано само не обърне палачинката и не се надупи като му дадем властта. Че и този филм сме го гледали.