Радев отказал да обжалва решението на съда за стенограмата "КТБ"

OFFNews 08 юни 2017 в 13:21 4315 3

Радев отказал да обжалва решението на съда за стенограмата

Президентът Румен Радев няма намерение да обжалва решението на съда, с което администрацията му беше задължена да публикува стенограмата от КТБ от 29 юни 2014 г.

Сайтът "Биволъ" по чието искане за предоставяне на стенограмата беше заведено делото, съобщи на страницата си във Фейсбук, че Радев е изразил мнение, че ще се съобрази с решението на съда. Административният съд в София задължи администрацията да обяви стенограмата, а Радев каза, че е разпратил писма до участниците в разговорите при Росен Плевнелиев дали дават съгласието си тя да бъде оповестена. 

"За да се стигне дотук, се мина през 45 отказа и съдебно дело, на което президентът прати двама юрисконсулти с 10 страници писмена защита. След като решението влезе в сила и поискахме от съда изпълнителен лист, изведнъж настъпи този катарзис", обявиха от "Биволъ".  

Междувременно съдът задължи президента да предостави и втората стенограма - от Консултативния съвет за национална сигурност при президента, състоял се на 14 юли 2014 г.

Адвокат Александър Кашъмов, който води делата, коментира в сряда, че въпреки че и двете стенограми съдържат обсъждания на политиците по казуса КТБ, първата от тях бе отказана от президентството като професионална тайна по Закона за кредитните институции, а втората – като държавна тайна.

Преди месец съдът прие, че отказът да се предостави документът от 29 юни 2014 г. е незаконосъобразен, тъй като не става въпрос за информация, придобита за целите на банковия надзор или във връзка с него, а само такава информация представлява професионална тайна по смисъла на закона и обхватът й не може да се тълкува разширително.

На срещата всъщност са обсъдени опитите за дестабилизиране на банковата система и необходимите мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната. Отделно, според съда, стои въпросът, ако е имало обстоятелства, които да се считат за професионална тайна, те продължават ли да са такава след огласяването им на тази среща.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12860

3

newfoundland

08.06 2017 в 18:46

Не трябваше така лекомислено да се дава Радев, а да си отстоява правата на институцията. Вижда се, че лесно се подава на натиск.

10571

2

Hissarion

08.06 2017 в 16:27

Дайте я накрая да я видим тая пуста стенограма. Като че ли мръсни песни са пели и черни вицове са разказвали вместо да политиканстват.

12761

1

cepcem

08.06 2017 в 14:41

Ей сега е моментът да се случи нещо със стенограмата. Я пожарче, нещо, я куриерът, който я носи паднал от велосипеда. Изобщо, време е въображението на 6-таците да се развихри.