Радев отказа да разсекрети стенограмата от втората среща за КТБ

OFFNews 05 юни 2017 в 19:29 9449 15

Президентът Румен Радев отказа да разсекрети стенограмата от втората среща, свързана с КТБ, която се е провела при бившия държавен глава Росен Плевнелиев на 14 юли 2014 г.

Информацията е изискана по Закона за достъп до обществена информация от сайта "Биволъ", но достъп до стенограмата е бил отказан. 

Президентът обяснява отказа си с това, че документът е класифициран в съответствие с изискванията на Закона за защита на класифицираната информация - класифициран е с гриф "поверително".

Преди две седмици Румен Радев обяви, че е готов да разсекрети стенограмата от първата среща в Президентството за КТБ - от 29 юни 2014 г. Той допълни, че е изпратил писма до всички 20 участници в разговора с искане да дадат писмено съгласие тяхното лично участие да бъде оповестено.  

За разсекретяването на стенограмата се обяви премиерът Бойко Борисов. Плевнелиев обаче се изказа преди дни против разсекретяването на стенограмата. 

Трудно да се предвиди до какви неблагоприятни последици би довело разгласяването на информация за банковата система, обяви Плевнелиев в писмо до главния секретар на президента Румен Радев, разпространено до медиите.

Плевнелиев допълни, че банковата стабилност е един от ключовите елементи на националната сигурност, а обществото е чувствително на тези теми и общественият интерес може да бъде накърнен в случай на нестабилност на банковата система.

В същото време лидерът на ДСБ Радан Кънев, който е и сред присъствалите на разговорите за банката, заяви, че стенограмата ще предизвика разочарование, защото съдбата на КТБ е решена на среща в БНБ седмица по-рано.

От "Биволъ" са категорични, че ще обжалват решението на Радев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12860

17

newfoundland

06.06 2017 в 22:26

Ами да. От какъв зор президента ще им се дава на тези продажници от Бивол. Все пак трябва да си защитаваме институциите, да не станат разградени дворове.

26179

16

ELPIDA

06.06 2017 в 21:20

Ако обаче ,някой извади оръжие срещу мен,казвам го в най-буквалния смисъл,ще извадя и аз, и ще стрелям.

26179

15

ELPIDA

06.06 2017 в 21:10

Denis, предпочитам словесното опониране и се стараря да избягвам минусите защото не са ефективни.Те още повече амбицират, озлобяват,настървяват към ескалация противниците.
Плюсовете /разбира се,поставени на съмишленици/ са знак на уважение и дават повече тонос, енергия за коментари.
Така мисля аз.
Благодаря.

42249

13

Denis Rizanov

06.06 2017 в 16:26

Ето този за "пеенето" на Професора е наистина хубав, култов. Но не би. Нямаме право на мнение.
Забелязвам също така, мярнах в мненията, че някои никове имат привилегията да пишат постове с повече от 1000знака на коментар. И ми стана любопитно какъв е критерият за това? В смисъл, това са "специални хора", които имат особен статут, защото може би се считат за богатство на форума? попитах културно, в писмена форма, но отговор не получих.
И останах озадачен. Та какво "богатство" могат да бъдат постовете на това безмозъчно говедо вай офф?! От последните му 10 поста вчера 7 бяха изпълнени с лични обиди. Едно е да напишеш като обръщение "Ало шорошорастите" съвсем друго е да напишеш "Еди кой, ПРОСТАКО," и то без запетайките даже.
Йончев, обичаш ли такива обръщения? В АзъБъ така ли се обръщат към теб?
:)

42249

12

Denis Rizanov

06.06 2017 в 16:19

ELPIDA, на произволен ник можеш да цъкнеш оценка без робот и веднага след това на друг ти иска робот. Определени никове за "защитенеи" по особени критерии. На едните, да не им пишеш +, на другите да не им пишеш -. Защото въпреки робота, въпреки правилно въведената "парола" не отразява дадена оценка. Явно Йончев (за пръв път от 7 дни с голяма буква!) е решил да пази онази част от своите нпо-кучки, че нещо се засилиха всичките към -10К и трябва да ги закрива служебно.
:)
Интересно обаче защо не мога да оценявам с + постове, които наистина ми харесват? Какъв е довода за това?

26179

11

ELPIDA

06.06 2017 в 13:22

Denis, аз съм по-упорита...Нонстоп "благославям" робота.
Колкото до стенограмата-съдържанието е ясно,наказани няма да има!

42249

9

Denis Rizanov

06.06 2017 в 10:57

Тяхното "пеене" е като "свиренето" на кавал с висящи тонколони. Пичове, ше пиша плюсове някой друг път. Вече не само мненията не можем да си публикуваме свободно, а и оценките ни се изгубиха. Демократични принципи в действие.

63994

8

Red or Dead

06.06 2017 в 10:40

“““““.....Аре, “пейте“ си там за "съдебната реформа". Стига сте досаждали. Наблегнете върху организацията на Гей-прайда, там ви е силната страна......““““““

ХАХАХАХАХААААА........Професоре, ГОЛЯМ си.......позволих си си само да поставя прекрасната дума ПЕЙТЕ в.....КАВИЧКИ защото тяхното мисирчене не може да бъде определяно като........ПЕЕНЕ....сигурен съм, че ще се съгласиш с мен;)