Промосковски популист спечели изборите в Словакия, Нинова ликува (обновена)

Двамата с Роберт Фицо били черните овце в ПЕС преди 6 години. Сега той обещава незабавно спиране на военната подкрепа за Украйна

OFFNews 01 октомври 2023 в 10:03 8279 14

Корнелия Нинова

Снимка БГНЕС/архив

Популистката промосковска партия, водена от бившия премиер Роберт Фицо, спечели парламентарните избори в Словакия, след като бяха преброени почти всички гласове. Това зарадва лидера на социалистите в България Корнелия Нинова, която нарече Фицо неин "приятел и съмишленик".

"Моят приятел и съмишленик от много години Фицо спечели изборите в Словакия. Поздравления, Роберт" - написа във фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод победата на Роберт Фицо и неговата партия Смер – Социална демчокрация" на парламентарния вот в Словакия.

"Не на войната в Украйна. Не на квоти за мигранти. Не на джендър идеологията и Истанбулската конвенция", вдига лозунги Нинова. 

"Когато двамата се срещнахме преди 6 години, си подадохме ръка за борба срещу мигрантската политика на ЕС и срещу пълзящото налагане на трети пол извън мъж и жена. Тогава ни нарочиха за черните овце в нашето европейско семейство ПЕС. Но това не ни спря. Макар и късно, макар и трудно, нашите възгледи започват да побеждават, пише още Нинова  и си пожелава и България "да прогледне скоро".

Партията на Фицо има ясна преднина с почти 24%, въпреки че екзитполовете сочеха победа на либералноцентристка партия.

Смер се обяви за незабавно прекратяване на военната подкрепа за Украйна.

Фицо беше принуден да се оттегли от поста министър-председател след убийството на разследващия журналист Ян Куциак през 2018 г.

Очаква се той да започне коалиционни преговори за съставяне на следващото правителство.

Либералната партия "Прогресивна Словакия", която според екзитполовете е спечелила изборите, получава около 17%.

Проевропейската партия "Глас", която може да реши кой ще състави следващото правителство, остана трета с 15 %.

В новия парламент може да има до 10 партии - от либертарианци до крайно десни, което може да направи процеса на изграждане на коалиция дълъг и сложен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

15

6екеr4о

02.10 2023 в 12:33

Прекрасно фото на прасешкото семейство, ма да не обиждаме добичетата!

Имаше една стара руска максима от времето на соца:
"Лучше быт богатый, чем больным,
лучше водку пить, чем воевать..."

А българският превод е:
По-добре малка водка в малък бар,
отколкото голям струг в голям завод!

Тъпият комундел щял да спира военната помощ, малоумници...

345

14

Джендо Джедев

02.10 2023 в 11:54

Fat Rider,

Да, ама нашите мурзилки нямат когнитивен капацитет да премислят това, което на теб ти е минало през главата. За тях тая новина е, както се изразяваше Буревестников в един култов наш филм, "Дефицитна радост за населението".

135

13

Far Rider

02.10 2023 в 10:34

Нека да погледнем фактите. Словакия е малка, аграрна държавица. С нисък БВП и като последствие нисък жизнен стандарт. Нивото на корупция е задължително високо в таква ситуация и Словакия не е изключение. Що се отнася до това, че комунист е спечелил изборите.Неговият резултат е 23,3%, а следващата партия на центристите е само на 19,03%. Т.е. той няма мнозинство и смятам, че ще е голям проблем да направи правителство. А центристите подкрепят Украйна. Помощта на Словакия за Украйна е смешно малка! За целият период на войната (почти 2 години!) са дали по-малко от 50 милиона! Така, че с тези декларации плашат гаргите!

345

12

Джендо Джедев

02.10 2023 в 10:20

Анти,

Докато в България има поне 5% мурзилки като тоя с пентаграмата и нездравомислещия, ще сме кенефа на Европа.

723

11

user4eto

02.10 2023 в 09:24

България ако "прогледне" БКП ще изчезне.
А тая пача и да ликува и да не, без коалиция в Словакия няма да минат. Комуниста Фицо, ще си остане само с приказките.

10298

10

AntiZ

02.10 2023 в 00:16

Джендо, искрено ти се възхищавам както на позицията ти, така и на почти мазохистичното ти търпение да опонираш на тъпоглави орки и откровено безполезни идиоти! Аз вече немам нерви. Само мога да вися с часове в телеграм и да се наслаждавам на разфасоване и пакетиране на руzzкое мясо. Украинчетата го усвоиха този занаят с завидно трудолюбие.

345

9

Джендо Джедев

01.10 2023 в 18:34

Здраво"мислещия",


Хубаво е и ти, и любимата ти шефка на загиващата партийка БСП да вземете и да прочетете ИК. Щото там няма и едно място, в което са споменати повече от 2 пола, джендъри и останалите шизофрении, които ви се привиждат в болните мозъчета. Хубаво би било да видите и колко от страните в ЕС са подписали и РАТИФИЦИРАЛИ ИК. Давам ти сламка - огромното болшинство.

Войната в Украйна я започнаха твоите "бЛатушки" и само те могат да я спрат, освен ако украинците не ги наритат здраво. А самите украинци нямат избор - те защитават правото си на съществуване. За тях тая война няма как да бъде спряна докато не го извоюват. А всички, които имат поне 2 грама мозък и не са безнадеждно облъчени от рашистката пропаганда, са длъжни да им помагат в това свещено дело. Така че ако искате край на войната, бягайте да пискате пред Кремъл. Ама ще ви се случат някои неприятности, в оная кочина е така. :D

22548

8

dolivo

01.10 2023 в 18:27

Тая унищожи БСП, за разлика от Фиц, който някак е вдигнал нагоре нещата.

Дори в неговата категория не е, а и се иска много.

А той пък какво мекеренце е, ще си му берат гайлето тея дето са му набутали вота. И на Путин ще му папкат дивидентите.

Чехите излязоха по свестните от странния дългогодишен сиамски близнак Словакия.

3948

7

Здравомислещ

01.10 2023 в 17:32

Доста тъпо заглавие и посредствена интерпретация от страна на автора. Мнозинството хора в т.ч. и в нашата страна не приемат афиширането на извратеносттите в половия живот, не желаят децата им да бъдат облъчвани с подобни "неща", Конституционният съд се произнесе относно Истанбулската конвенция, мигрантите са проблем навсякъде и никъде не са добре дошли а да искаш война или да я подкрепяш е безумие навсякъде. И всичко това е наречено от автора "промосковски популизъм"? И антон хекимян твърдеше, че е журналист до скоро.

2073

6

Johnny B Goode

01.10 2023 в 17:07

Кое боли бе Спирте?
Това, че вече само по 2 точки можеш да си слагаш сам ли?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки