Продължава изнудването за спорното място в ЦИК

Елица Мартинова 21 март 2014 в 09:45 2312 13

Цецка Цачева

Снимка БГНЕС

За пореден ден в парламента се разрази дебат около спорното място в ЦИК, което остана непопълнено, след като вчера мнозинството в парламента лиши ГЕРБ от представител в ръководството на комисията.

Темата отвори зам.-председателят на ПГ ГЕРБ Цецка Цачева, която изчете декларация от името на парламентарната си група.

"Свидетели сме на поредния опит на БСП и ДПС да подменят вота на българските избиратели. В нарушение на основния принцип за съобразяване с волята на мнозинството, те предложиха процедурни хватки, с които да лишат най-голямата парламентарна сила ГЕРБ от полагащия й се брой представители в ЦИК и неин представител в ръководството", каза Цачева.

Според ГЕРБ с действията си мнозинството ясно показва, че подготвя служебна победа на предстоящите евроизбори и ЦИК ще бъде "оръжието" за удобните резултати.

Цачева призова управляващите да преосмислят действията си и да приемат кандидатурата на ГЕРБ за зам.-председател на ЦИК, "без да поставят ултиматуми към други институции".

За да отговори на нападките на ГЕРБ, на трибуната излезе червеното острие Мая Манолова.

"ГЕРБ притиснаха президента в ъгъла, извиха му ръцете, заставиха го да издаде противоконституционен указ и продължават да проявяват нагли претенции към българското Народно събрание", каза Манолова.

Тя коментира, че с действията си Плевнелиев ясно е показал, че не зачита законите и не може да бъде обединител на нацията.

"Ако желаете зам.-председател, както извихте ръцете на президента, така го убедете да издаде нов указ", каза Мая Манолова.

Председателят на ДПС Лютви Местан предупреди, че партията му ще се оплаче пред Европа за дискриминация от страна на президента Плевнелиев. Той заяви, че ДПС ще подкрепи кандидатурата на Маргарита Златарева, само ако Плевнелиев "промени указа си и го приведе в законосъобразен вид".

"Това не е ултиматум. Призивът да се спазва закона не е ултиматум, а задължение на всеки български гражданин - от най-обикновения до държавния глава", аргументира се Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков