При вот 2 в 1 времето за гласуване ще се увеличи поне с 1,5 пъти

Избирателят ще може да участва и само в единия вид избор, обясни Камелия Нейкова

OFFNews 26 август 2021 в 08:35 1831 0

Снимка БТА архив

Ако изборите с две в едно, трябва да се купят още машини. Времето за гласуване ще се увеличи поне с 1,5 пъти при вот 2 в 1. А изборният ден може да се увеличи максимум с 1 час по сегашното законодателство. 

Това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова по БНТ. Засега не е ясно точно колко са необходимите допълнителни машини, това ще зависи и от възможностите на доставчика, и от анализа в колко секции на миналите парламентарни избори са гласували над 400 избиратели, допълни тя. 

133 милиона са предвидени в актуализацията на бюджета за първи и втори тур на президентските избори, тези пари ще стигнат и, ако вотът се проведе заедно с предсрочни парламентарни избори. Ако са отделно обаче изборът на депутати ще бъде поне 57 млн. лева, колкото бе план сметката на вота на 11 юли, каза още Нейкова. 

Избирателят трябва да може да избира дали да участва само в единия избор или и в двата. Софтуерът трябва да позволява това, както е и при хартиените бюлетини, категорична бе председателят на ЦИК. Според нея е по-добре да се гласува с една карта за машината, за да няма объркване. 

Няма как да изискваме членовете на Секционните избирателни комисии да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, но ще препоръчаме това, каза Нейкова. Задължително ще бъде избирателите да са с маски и да няма струпване на хора, уточни тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews