Президентът сезира Конституционния съд за СЕТА

OFFNews 18 юли 2017 в 13:48 8170 9

Президентът сезира Конституционния съд за СЕТА

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за задължително тълкуване на разпоредби от Конституцията по повод Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки (СЕТА), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Като международен договор СЕТА е споразумение със смесен характер и включва въпроси от изключителната компетентност на ЕС, от националната компетентност на държавите членки и от споделената компетентност между ЕС и държавите членки. СЕТА засяга практически всички сфери на обществения живот, което налага гражданите и институциите да имат яснота за естеството на такива споразумения и мястото им в българския конституционен модел. Ратифицирането на такива споразумения, които предопределят развитието на държавата в дългосрочна перспектива, следва да става с максимален консенсус.

Искането на президента е за тълкуване на разпоредбите на Конституцията, свързани с условията за ратифицирането и действието на такива смесени международни договори (чл. 5, ал. 4 и чл. 85, ал. 1, т. 9), участието на Република България в ЕС (чл. 4, ал. 3) и икономическото развитие на държавата (чл. 19 и чл. 20).

Тълкуването на тези разпоредби има важно значение за националната правна система и за участието на Република България в изграждането и развитието на ЕС. То ще допринесе България да се утвърди като предвидим партньор в международните отношения. Разкриването на точния смисъл на конституционните разпоредби ще има значение и в бъдеще при сключването на подобни споразумения, свързани с членството на страната ни в ЕС, се посочва в съобщението.

Изложените съображения мотивират държавния глава да упражни правомощието си и да сезира Конституционния съд като пазител на върховенството на Конституцията.

Президентът неведнъж е заявявал позицията срещу споразумението. „То защитава интересите на корпорациите, но не и правата на работещите. Категорично съм против това“, заяви Радев през октомври 2016 г. в качеството му на кандидат президент. През март Радев обяви, че споразумението противоречи на Конституцията и каза, че България е направила компромис в името на солидарността.

Споразумението беше одобрено окончателно от Европарламента през февруари. В резултат на подписването на споразумението от българска страна Канада обяви, че облекчава визовия режим за българи, който се очаква от 1 декември да отпадне окончателно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8500

9

Valm0nt

19.07 2017 в 14:25

Хаха,
Храните по Президента, но само щото друго не можете да кажете :)
Жалки ревльовци- хващайте багажа хоп в Канада, ама не можете защото сте бедни като църковни мишки :)
СЕТА не е просто едни тъпи визи за 15 човека/година (щото толко ва евентуалните пътуващи)-един самолет не могат да напълнят :)
СЕТА е вредна за нас - обикновенните хора.
СЕТА е вредна за малкия и среден бизнес, зедмеделието и животновъдството , който така или иначе е на системи и умират.
СЕТА е вредна и за държавата - защото ще плащаме сметките в съдлищата на Американските корпорации/ Да точно така- Американските корпорации, които имат регистрирани представителства в Канада, ще търгуват със своите боклуци при същите условия и без контрол и ограничения от ЕС/.
Спрете да мрънкате за Президента - той поне е мъж и има смелостта да надигне глас, а не да лиже зад...те на смешните лобисти в ЕС както милия ни премиер.

18551

4

Нострадамус

18.07 2017 в 16:43

Браво на Президента г-н Румен Радев за бързата и адекватна реакция относно СЕТА.Трябваше да опровергае лъжите на Борисов , че Президента подкрепя СЕТА.Не Президентът. ,а Борисов е подписал СЕТА през окт.2016г.,без да се консултира с Парламента и Президента.Той решава всичко еднолично. без да се съобразява,че сме Парламентарна Република-нарушавайки системно Конституцията.

25665

3

Victimized

18.07 2017 в 15:32

Все по симпатичен ми става президента...