Президентът: Европа може да реши кризата с бежанците обединена

OFFNews 06 септември 2015 в 20:52 4941 13

Снимка БГНЕС/Веселина Божилова

Решението на кризата с бежанците не е по силите на нито една държава, която и да е тя. Европа може да решава кризите, независимо дали те са гръцка, украинска, бежанска или друга, само когато сме заедно. Европа е силна, когато е обединена.

Това каза в речта си по повод отбелязване на 130-годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия президентът Росен Плевнелиев. 

Държавният глава каза още, че конфликтите по света е рекорден. По думите му рисковете се повишават, а всяка криза може да бъде решена при обединение. "Начинът, по който решаваме или задълбочаваме проблемите в държавата, определя отношението на гражданите към политиците и институциите", каза дъжавният глава.

"Дали ще вземе връх егоизмът в Европа, като се ограничат фундаменталните човешки права – например на бежанците? Бежанците са хора като нас. Те са бащи и майки, инженери и учители. Те са човешки същества в нужда. Те бягат от ужаса на войната и от машината за терор на „Ислямска държава“, подчерта още президентът.

По думите му българите могат да преодолеят всяка криза, ако бъдат обединени, но и като вярват в Европейския съюз и неговите ценности. "Ние сме българи, но и европейци. Градим своето достойно място в семейството на европейските народи, както ни завеща Левски. Трябва да отстояваме единството на българската нация, трябва да продължим да вярваме в завета на основателите на Европейския съюз за единство, общ глас и съюз на народите в Европа, като научен урок от две световни войни и безброй конфликти и жертви, които поколения европейци преживяха и изстрадаха в миналото", каза още в речта си президентът.

Той призова за аргументиран и конструктивен диалог на предстоящия национален референдум. "Съединението не означава единомислие, но означава вслушване в аргументите на другия. Съединението означава да работим заедно, задружно, всеки според силите си за по-добрия утрешен ден на родината", каза още президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков