Премиерът Денков става министър на образованието след ротацията с Габриел

Приоритетите на правителството в образованието: 3-годишни бакалаври, нови правила за избор на училищни директори, рамкови учебни програми, отпушване на строежа на детски градини

Александра Маркарян 28 юли 2023 в 07:00 6745 0

Николай Денков

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Николай Денков

Министър-председателят акад. Николай Денков ще стане вицепремиер и министър на образованието и науката след ротацията с Мария Габриел, става ясно от управленската програма на правителството.

По план кабинетът трябва да управлява най-малко 18 месеца, считано от началото на мандата (6 юни 2023 г.). През първите 9 месеца премиер е Денков (ПП-ДБ), през вторите - Габриел (ГЕРБ-СДС). До март Мария Габриел е вицепремиер и министър на външните работи.

Николай Денков е бил зам.-министър на образованието и няколко пъти министър на образованието в периода 2014 - 2022 г.

В 146-страничния документ са заложени пет основни приоритета: присъединяване към Шенгенското пространство до края на 2023 г.; присъединяване към еврозоната от 1 януари 2025 г.; овладяване на инфлацията; изпълнение на реформите и проектите от Националния план за възстановяване и устойчивост; подобряване на ефективността и прозрачността на управлението на общинските проекти.

Дали настоящият министър на образованието проф. Галин Цоков ще остане в кабинета и ако да, в управленския екип на МОН ли ще бъде предстои да стане ясно.

Програмата описва подробно задачите на всяко от 19-те министерства. В образованието настоящият и бъдещият министър са заложили: въвеждане на тригодишни бакалавърски програми наред със сегашните четири годишни с възможност за двугодишни магистърски; уреждането на статута и увеличаване на щатните медиатори (вече придвижено); промени в правилата за провеждане на конкурсите за директори на училища и детски градини "с цел избягване на субективност и партийно влияние и с фокус върху компетентностния профил на директора"; преминаване към рамкови учебни програми в училище; облекчаване на изискванията за строеж на нови детски ясли и градини, създаване на детски центрове и кооперативи за отглеждане на деца; създаване на устойчива система за обучение на парамедици и др.

Законодателни мерки:

1. Одобряване от МС на 4,5% за образование и 0,45% от БВП в държавния бюджет за 2023 г.

Предвидените средства приоритетно ще са за:

- вдигане на учителските заплати до 125% от средната заплата за страната; актуализиране на заплатите на директорите и останалите специалисти в училищната система, както и на работещите в детските градини и яслите;

- изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища с цел преминаване към едносменен режим и преодоляване на недостига на места в детски градини и детски ясли;

- строителство на нови достъпни училищни сгради, физкултурни салони и спортни площадки и ремонт на съществуващите;

- развитие на българистиката в предучилищното, училищното и висшето образование извън страната;

- осигуряване на целеви средства за образователни медиатори в училищата и детските градини с концентрация на деца и ученици от уязвими групи; осигуряване на допълнителни средства за приобщаващо образование, в т.ч. за разширяване на ресурсната подкрепа за деца със специални образователни потребности;

- повишаване (актуализиране) на средствата за храна в детските градини и училищата;

- актуализиране на заплатите на най-ниската академична длъжност (асистент) и гарантиране на по-високи минимални заплати за академичните длъжности в Закона за бюджета за 2023 г.а, считано от 1 август 2023 г. Запазване на средствата за висше образование като процент от БВП спрямо 2022 г.;

- увеличаване на размера на студентските стипендии, считано от 1 юли 2023 г.

Срок за изпълнение: юли 2023 г.

2. Одобряване от МС и внасяне в НС на Законопроект за бюджета на Република България за 2024 г.

Предвидените средства за образование ще са приоритетно за:

- повишаване на финансирането във висшето образование в зависимост от комплексната оценка за качество на обучението и реализация на пазара на труда;

- стартиране на капиталова програма за саниране, ремонт и обзавеждане на студентски общежития и оформяне на студентски кампуси;

- национална финансова подкрепа на висшите училища, участващи в европейските университетски мрежи.

Срок за изпълнение: 31.10.2023 г.

3. Одобрен от МС и внесен в НС проект за промени в Закона за предучилищното и училищното образование във връзка с разширяване на иновативните образователни институции, ранното детско развитие, квалификацията на учители и синхронизирането на държавните образователни стандарти.

Срок за изпълнение: февруари 2024 г.

4. Одобрен от МС и внесен в НС проект за изменение на Закона за професионалното образование и обучение с цел развитие на цялостна национална система за професионално и ранно кариерно ориентиране на учениците и актуализиране на класификатора на професиите.

Срок за изпълнение: ноември 2023 г.

5. Одобрен от МС и внесен в НС проект за изменение на Закона за висшето образование.

Целта на законопроекта ще е регламентиране на:

- възможността за 3-годишно бакалавърско обучение с възможност за последващо 2-годишно обучение за магистърска степен;

- статута на изследователските, образователните и професионални висши училища;

- концепция за споделени ресурси относно образователни и човешки ресурси и бази данни, съвместни програми, електронен портал и обучителни материали по специалности.

Срок за изпълнение: ноември 2023 г.

6. Нов Закон за насърчаване на научните изследвания и иновациите, чрез който ще се създадат условия за насърчаване и развитие на научноизследователската и иновационна дейност в полза на икономиката и обществото и задълбочаване на връзките между академичните среди и бизнеса.

Срок за изпълнение: ноември 2023 г.

7. Одобрен от МС и внесен в НС законопроект за изменение на Закона за признаване на професионални квалификации.

Целта на законопроекта е осигуряване на правилното транспониране на Директива (ЕС) 2018/958 на Европейския парламент и на Съвета от 28 юни 2018 г. относно проверката за пропорционалност преди приемането на ново регулиране на професии (във връзка с процедура за нарушение № 2021/2206).

Срок за изпълнение: юли 2023 г.

Мерки в изпълнителната власт

1. Усъвършенстване на механизма за привличане и задържане в училище на децата от социални групи с нисък образователен и социален статус чрез включване на повече щатни образователни медиатори и осигуряване на стабилност на работата им.

Срок за изпълнение: юли 2023 г.

Условия, при които мярката се смята за изпълнена:

- приети изменения и допълнения на Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование;

- променени учебни програми с цел облекчаване на изучавания материал от ненужна фактологическа тежест.

Срок за изпълнение: декември 2023 г.за разработена визия за промяна; ноември 2024 г. за променени учебни програми

3. Дейност, свързана с цялостна концептуална промяна за преминаване към рамкови учебни програми, структурирани върху компетентности и даващи възможност за адаптирането им към конкретните училища и ученици.

Срок за изпълнение: декември 2023 г.

4. Дейности по подготовка на реформа в оценяването – от изпитване за знания към мерене на умения и използване на инструменти за формиращо оценяване

Срок за изпълнение: декември 2023 г.

5. Променени държавни образователни стандарти с цел намаляване на административната тежест, тясно-инструктиращата уредба и контрола на документа, респ. преминаване към уредба, която задава повече цели и принципи и оставя повече
свобода на образователните институции за постигането им.

Срок за изпълнение: ноември 2023 г. за разработена визия за промени; ноември 2024 г. за променени държавни образователни стандарти

6. Дейности по изготвяне на стандарт за качеството в училищното образование, който отчита всички основни елементи на образователния процес - материална среда, квалификация на учителите, методи за преподаване, организация и координация на процесите, индикатори за постигнати резултати и др.

Срок за изпълнение: ноември 2023 г. за разработването на визия; ноември 2024 г. за изготвянето на стандарта

7. Осигуряване на целеви средства за образователни медиатори в училищата и детските градини с концентрация на деца и ученици от уязвими групи.

Срок за изпълнение: август 2023 г.

8. Развитие на платформата „Дигитална раница“ и допълване на съдържанието в нея с образователни ресурси, провеждане на обучения за използване на дигиталната раница.

Срок за изпълнение: ноември 2023 г.

9. Промяна в правилата за провеждане на конкурси за избор на директори на училища и детски градини с цел избягване на субективност и партийно влияние и с фокус върху компетентностния профил на директора.

Срок за изпълнение: ноември 2023 г.

10. Обществено обсъждане и актуализиране на Правилника за устройството и функциите на регионалните управления на образованието (ПУФРУО) с цел по-добро фокусиране на целите и дейностите, изпълнявани от тях.

Срок за изпълнение: ноември 2023 г.

11. Въвеждане на национална система за проследяване на ранното детско развитие в яслите и в детските градини и за своевременна подкрепа от специалисти за всяко дете, както и разработване на политика и стандарт за ранно детско развитие. Регламентиране на здравнопедагогическата квалификация и на системата за подготовка на съответните кадри съвместно с МЗ.

Срок за изпълнение: февруари 2024 г.

12. Промяна в методиката за оценяване на учебниците и подобряване на качеството им чрез въвеждане на съвременни критерии и развиване на разделите за упражнения и затвърждаване на наученото.

Срок за изпълнение: май 2024 г.

13. Анализ на резултатите от националното външно оценяване (НВО) през последните 3 години, анализ на проблемите и широко обществено обсъждане на подходите за усъвършенстване на системите за вътрешно и външно оценяване на
учениците.

Срок за изпълнение: май 2024 г.

14. Въвеждане на концепция за езикова интеграция и регламентирането й в образователната система с цел задържане на ученици в образователната система, допълнителна езикова подготовка, подкрепа на учителите и осигуряване на допълнителна финансова подкрепа.

Срок за изпълнение: ноември 2024 г.

15. Промяна на нормативната уредба с цел оптимизиране на изискванията за строеж на нови детски градини и ясли, както и за създаване на детски центрове и кооперативи за отглеждане на деца.

Срок за изпълнение: ноември 2024 г.

16. Популяризиране на политиките за подкрепа на използването на българския жестов език; разширяване на използването на българския жестов език, включително при масови прояви.

Срок за изпълнение: ноември 2024 г.

17. Съгласувано с МЗ обсъждане и вземане на решение за създаване на устойчива система за подготовка на парамедици. Условия, при които мярката се смята за изпълнена: одобрен от Министерския съвет и внесен в Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование и обучение.

Срок за изпълнение: ноември 2023 г.

18. Усъвършенстване на методиките за подготовка на ежегодните издания на Националната карта на висшето образование в Република България (НКВОРБ) и на Рейтинговата система на висшите училища в България (РСВУБ)

Срок за изпълнение: октомври 2023 г.

19. Актуализиране на изискванията за придобиване на педагогическа правоспособност и увеличаване на ролята на практическата подготовка в реална учебна среда; усъвършенстване на системата за допълнителна квалификация на учителите

Срок за изпълнение: февруари 2024 г.

20. Изготвяне на национална програма по пътна безопасност в училищата и детските градини.

Срок за изпълнение: септември 2023 г.

21. Изготвяне на програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища с цел преминаване към едносменен режим и преодоляване на недостига на места в детски градини и детски ясли

Срок за изпълнение: ноември 2024 г.

22. Изготвена програма за строителство на нови достъпни училищни сгради, физкултурни салони и спортни площадки, както и за ремонт на съществуващите

Срок за изпълнение: септември 2023 г. за изготвяне на програмата и ноември 2024 г. за изпълнението й

23. Оценка на изпълнението на националните научни програми и създаване на механизъм за тяхното планиране и синергия

Срок за изпълнение: май 2024 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков