Правителството решава за нови изтребители и охрана на небето

OFFNews 24 юни 2015 в 07:58 3422 2

Правителството решава за нови изтребители и охрана на небето

Снимка Боян Георгиев

Правителството ще даде днес мандат на военния министър за водене на преговори за купуването на нов тип изтребители за армията.

Предложението беше внесено в дневния ред на Министерски съвет от министрите на отбраната и външните работи Николай Ненчев и Даниел Митов. С него се иска и водене на преговори с други държави за охрана на въздушното ни пространство. 

До средата на следващата година бойната ни авиация окончателно ще бъде свалена на земята, ако не бъдат взети спешни мерки. Летателният ресурс на последните пет "МиГ-29" изтича и те ще трябва да бъдат приземени окончателно. Военният министър Николай Ненчев отказва да води преговори с руската страна, която може да ремонтира двигателите и да удължи живота им. На дневен ред е възможността ремонтът да бъде направен в Полша, но до този момент конкретни договорки не са направени. 

Докато това се случи обаче, правителството ще търси резервен вариант за поемане на операцията по охрана на въздушното пространство Air Policing да бъде изпълнявана от друга НАТО-вска държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков