Правителството обсъжда стратегията за съдебната реформа

OFFNews 17 декември 2014 в 07:32 1934 0

Правителството обсъжда стратегията за съдебната реформа

Правителството ще разгледа стратегията за съдебна реформа на Министерството на правосъдието.

Документът е внесен от министъра на правосъдието, а целите му са модернизация на съдебната система, постигане на европейски стандарт на правосъдие, гарантиране на независимостта на съда чрез ефективни мерки срещу корупцията, политическия и икономическия натиск.

Една от най-обсъжданите мерки е разделянето на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия. Целта е двете структури самостоятелно да решават кариерното израстване на магистратите и дисциплинарните производства срещу тях. Промяната беше подкрепена от главният прокурор Сотир Цацаров. Висшият съдебен съвет също се обяви “за”, но след конституционни промени.

Правителството ще гласува и законопроект за гарантиране на влоговете в банките. Целта е да се осигури по-добра защита на вложителелите чрез въвеждане на унифицираните правила в общността - да има ясен обхват на гаранцията, по-кратки срокове за изплащане, по-строги изисквания за финансиране.

Министрите ще определят и новите размери на минималната заплата през 2015-та година. Предвидено е от 1-ви януари тя да стане 360 лева, а от средата на годината да се повиши на 380 лева. Очаква се по този начин да се намали броят на работещите бедни и да се повиши потреблението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков