Пращаме допълнително 300 военни на границата

Който мине границата, го залавяме, похвали се премиерът

OFFNews 11 април 2016 в 12:58 3717 1

Пращаме допълнително 300 военни на границата

300 души от Българската армия допълнително ще бъдат насочени към границите ни, за да контролират бежанския поток.

Това съобщи пред журналисти премиерът Бойко Борисов на учебния полигон „Ново село” край Сливен, където беше открито Многонационалното тактическо учение "Ответен удар 2016". Премиерът отчете, че на ден на границата се залавят между 90 и 100 души и всеки, който мине от гръцка или турска страна на наша територия, бива залавян

„Това са над 1000 км граници и не навсякъде може да бъде поставена ограда, досега сме осигурили близо 100 млн. лв. за огради, техника и командировъчни”, поясни Борисов.

Той каза, че допълнителните сили ще бъдат разположени така, че да осигуряват контрол и безопасност върху границите на страната ни. „На ден залавяме по 90-100 души, ако някой премине турската или гръцката граница бива залавян у нас”, поясни премиерът, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че се прави всичко възможно така че да бъдат защитени границите на ЕС.

„Трябва да се внимава да не се насочи политиката към религиозни войни, там оправяне няма”, каза още премиерът. Борисов добави, че в момента министрите на отбраната и вътрешните работи ежечасово комуникират с колегите си от съседните държави, за да се контролира бежанският поток. „България е отворена само през официалните контролно-пропускателни пунктове. Всичко останало е затворено”, посочи премиерът.

След като вчера Борисов защити гражданските инициативи на границата за залавяне на мигранти, днес шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че страната ни трябва да проявява хуманно отношение към чужденците. „Смятам, че гражданите трябва да подават съответните сигнали и информация, а правоохранителната система да реагира максимално бързо и да може да залавя подобни групи. Аз смятам че трябва да защитим и да имаме хуманно отношение към тези групи на чужденци, които влизат на територията на страната“, каза той.

Пред bTV тази сутрин шефът на Гранича полиция Антонио Ангелов заяви, че последният граждански арест на границата край Резово е "меко казано незаконен".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков