Плевнелиев разочарован от апатията в кампанията за референдума

OFFNews 15 октомври 2015 в 18:26 8840 1

Снимка БГНЕС

За мен е разочароващо, че към днешната дата не се вижда очакваната от гражданите активност от страна на политическите партии в кампанията за провеждането на национален референдум. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, след като прие Наградата на България за най-добра аутсорсинг дестинация за 2015 година.

"Това е и донякъде необяснимо. Имаме немалко регистрирани в подкрепа и против поставения на национален референдум въпрос, но нито един от тях не е активен“, коментира Плевнелиев. 

"Вярвам, че в оставащите броени дни до провеждането на референдума политическите партии ще се активизират и ще се отнесат отговорно към националния референдум, така както се отнасят и към местните избори. Това очакват българските граждани от своите политици“, подчерта той.

„Нека да попитаме народа и да чуем какво ще каже. За целта обаче е редно да го информираме. Нима не би следвало всички тези партии, които по документи са застъпници, да излязат и да кажат защо са „за“ или „против“ електронното гласуване“, каза президентът. 

Той заяви, че не се застъпва за никоя от страните, а просто апелира към активност. 

"Трябва да покажем своята демократична култура, а тя може да се развива само тогава, когато представителната и пряката демокрация си взаимодействат, а не само когато представителната е налице, а пряката липсва“, коментира държавният глава.

По думите му всеки кандидат в кампанията за местните избори може и трябва да каже по няколко думи за референдума и е добре да има позиция по въпроса.

Ако политическите партии бяха приели хората да бъдат попитани за позицията си и по трите въпроса за национален референдум, предложени първоначално, различните форми на „купен“ вот занапред няма да бъдат фактор, защото народът щеше да бъде питан за мажоритарен и за задължителен вот като лекарство против всички негативни явления. За съжаление, това не се случи и отново се сблъскваме със същите явления, допълни Росен Плевнелиев. 

Той се обърна и към неправителствените организации, регистрирани като застъпници за всяка от позициите – „за“ или „против“ въвеждане на електронен вот.

„Моят апел е да попитаме народа, но да му помогнем да вземе своето информирано решение. Затова кажете си позицията по референдума – тези, които са „за“, и тези, които са „против“ – излезте и говорете“, призова президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков