Плевнелиев пое президентския пост

Юлиан Христов 22 януари 2012 в 15:25 2205 0

Президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова Снимка: БГНЕС

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев встъпи в длъжност на церемония на площад „Св. Александър Невски“. Той пое поста от досегашния държавен глава Георги Първанов.

Съпругата на Росен Плевнелиев - Юлияна, не присъства на церемонията.

Георги Първанов беше придружен от съпругата си Зорка Първанова. Той прие за последен път строя на почетния караул от представителните части на Българската армия. Първанов се поклони пред националното знаме и поздрави гвардейците. Гвардейският духов оркестър изпълни химна на България, по време на което 21 артилерийски салюта отбелязаха смяната на върховния главнокомандващ на въоръжените сили.

Двамата президенти положиха венец на Паметника на Незнайния воин и с едноминутно мълчание отдадоха почит на загиналите за свободата на България. Церемонията завърши с тържествен марш на почетния караул.

Росен Плевнелиев не беше придружен от съпругата си, от поканените президенти на България днес присъства само Желю Желев.

Вярвам, че сме обединени от едно разбиране - това, че България е имала и трябва да има силен, активен, действен и работещ президент - каза в последното си слово като президент Георги Първанов. - И аз със своите усилия надявам се да имам скромен успех в стремежа да не се допусне ограничаването на президентските правомощия и, което е още по-важно, да се утвърждава авторитетът на институцията като силна, ангажирана институция.

В словото си новоизбраният държавен глава Росен Плевнелиев заяви:

Миналото ни учи, че сме успявали само тогава, когато сме били заедно, когато сме имали цел и когато сме знаели, че сами ще изковем бъдещето си. Преди дни дадох заявка да бъда прагматичният президент, ще работя за растеж, за заетост, за справедливост и ефективно правораздаване в интерес на гражданите. За по-добра бизнес среда, за повече инвестиции, за образование, за иновации, за България с модерна инфраструктура, за културното и духовно развитие на нацията. За държава с репутация и добро име в този глобален свят.

След края на церемонията президентите Първанов и Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова, както и президентът Желю Желев отидоха в храм-паметник "Св. Александър Невски", където запалиха свещ за здраве и успех и бяха благословени от духовници.

Росен Плевнелиев е четвъртият президент на България след промените през 1989 г. Той беше избран на изборите през октомври 2011 г., когато победи издигнатия от БСП кандидат Ивайло Калфин. Преди това той беше министър на регионалното развитие в правителството на премиера Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков