Плевнелиев е готов да свика КСНС за Украйна

OFFNews 01 март 2014 в 20:48 6350 8

Росен Плевнелиев

"През май т. г. предстои провеждането на президентски избори в Украйна. Нека украинският народ сам реши бъдещето си по демократичен начин.
При необходимост президентът ще свика Консултативния съвет за национална сигурност".

Това съобщи прессекретариатът на президента Росен Плевнелиев във връзка с развоя на събитията в Украйна.

Президентът следи с огромна загриженост развитието на ситуацията в Украйна след приемането на постановление на Съвета на Федерацията на Русия, с което се дава разрешение за използването на руски въоръжени сили в Автономна република Крим, обявиха още от президентството.

Оттам напомниха, че той нееднократно е заявявал, че единственото устойчиво решение може да бъде постигнато по мирен начин и ако се гарантира териториалната цялост и суверенитетът на Украйна.

Използването на военна сила за окупирането на чужди територии е нарушение на правилата на международното право, напомня Плевнелиев.

Той призовава Съвета за сигурност на ООН и страните-гаранти за сигурността на Украйна, съгласно Будапещенския меморандум от 1994 г., да осигурят мирно решаване на проблема и да не се допуска по-нататъшна ескалация на напрежението.

С позиция срещу нарушаването на териториалната цялост на Украйна излезе и външният министър Кристиан Вигенин.

България изразява силна загриженост във връзка с решението на Съвета на Федерацията на Русия да разреши използването на руски въоръжени сили на територията на Украйна, в Автономна република Крим, обяви Вигенин в съобщение, разпространено от Министерството на външните работи.

"Настояваме да не бъдат предприемани действия, които биха могли да застрашат териториалната цялост и суверенитета на Украйна и да дестабилизират целия регион. Призоваваме всички страни към сдържаност в изявленията и действията, диалог и предприемане на спешни мерки за деескалация на напрежението на Кримския полуостров", се казва още в съобщението.

Президентът на Русия Владимир Путин поиска днес и получи веднага разрешение от руския парламент да прати армия в Крим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови