Писмо до Борисов: Не давайте Бузлуджа на БСП, ще си рекламират комунизма

Светослав Метанов 22 юни 2017 в 10:33 8290 23

Изразяваме дълбокото си възмущение от идеята за предоставяне на паметника „Бузлуджа“ в собственост на БСП. Този паметник, който е един от зловещите символите на комунизма, даден в ръцете на преименуваната, но непроменена БКП, ще бъде превърнат в международен център за поклоннически туризъм и реклама на комунистическия режим. 

Това пише в отворено писммо до премиера Бойко Борисов председателят на управителния съвет на Сдружение „Достойнство, отговорност, морал“ ДОМ и бивш зам председател на СДС Иван Сотиров.

От организацията припомнят, че през 2000 г. е приет закон по силата на който комунистическият режим от 09 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. е обявен за престъпен и че на 18 септември 2008 г. 40-то Народно събрание на Република България подкрепи "Пражката декларация" от 3 юни 2008 г., с която се осъждат комунистическите жестокости и в която се настоява националните парламенти на страните от Европа да признаят комунистическите престъпления срещу човечеството, както тези на нацизма.

"23 август е обявен за Ден на възпоменание на жертвите на нацизма и комунизма. Припомняме, че миналата година парламентарната група на вашата партия ГЕРБ, внесе в Народното събрание и гласува на първо четене промени в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен. С тези промени се предвижда инкриминиране на пропагандирането на комунистически символи. Обръщаме внимание и на разпоредбите на чл. 108 от Наказателния кодекс, според които пропагандирането /в случая популяризиране на символите/ на фашистки и други антидемократични идеологии, се смята за престъпление", пишат още от ДОМ.

Според Иван Сотиров предоставянето на паметника „Бузлуджа“ на БСП ще бъде гавра с паметта на стотиците хиляди избити и репресирани от комунистическия режим и за техните близки.

"Позорно ще е правителството на България да абдикира от своите задължения, за да предостави възможност на БСП да превърне родината ни в комунистическия резерват на евроатлантическия свят", категоричен е бившият зам.-председател на СДС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

23

ELPIDA

22.06 2017 в 17:19

Браво,Victimized,нито микронче встрани от центъра на зеницата.
Съжалявам, че не мога да те даря с вот, пак се рее някъде из небесата.Може би е време, Йончев да активира робота.
Апропо, аз не измервам рейтинга в цифри, а със стойността,висотата на словото.

25665

20

Victimized

22.06 2017 в 14:19

"Да не споменаваме дори колко човешки жертви и войнишки животи са дадени по време на строежа, реализиран в невероятно кратки срокове и в невероятно трудни условия."

Това няма как да стане, за тях буквално всичко правено в периода 44-та 89-та е престъпление, нищо от това което е било създадено тогава не заслужава уважение, труда на хората живяли тогава, според тях, трябва да бъде изтрит от историята.
Няма значение дали "режима" е бил престъпен, той Е част от миналото, което се смята за необратимо. Напъните на дяснонадупените издава колко са притеснени за бъдещето на изгнилата си доктрина...

63994

19

Red or Dead

22.06 2017 в 13:59

№18-НЕ бе, НИЩО не бъркам, просто мозъчната ти функция е по-зле и от на човек в ДЪЛБОКА кома.........а чувството ти за хумор е точно като на женско врабче кога прави ляв завой.......

Алегория бре.....има град СЕВАСТОПОЛ;)айде беги сегинка 'при приятелите' ти нали имаш;)

12001

18

Севтопол

22.06 2017 в 13:23

До другаря " Червен или мъртъв" : мислех,че бъркаш само в мисленето и в писането, но ти и в четенето не си много добър. Желая ти успех! Дано си намериш приятели. P.S. Да ти имам името...

63994

17

Red or Dead

22.06 2017 в 12:55

““““.....Само да вметна преди Ред..““““

Денис, лошо няма, “вмятай“.......РЕД отдавна не се занимава с БУНАДЯСАЛИ БЕЗМОЗЪЧНИ МИСИРКИ......сега са с ник.....'севастополчУ'.....;симиончУ мадърфакърофф'....утре не знам си кой.....бе въобще тук никнат едни никове като гъбки след дъждец, ама все ОТРОВНИ......и все по-дебилни....
Апропо, забелязвате ли в каква геометрична прогресия се роят козяшките никове във Форума, как пък не се случи такъв гаф с поне един от ПРОГРЕСИВНАТА част от Форума, при нас МОРАЛЪТ и ПОЧТЕНОСТТА са нещо свято.......КОМУНИСТ е синоним на ЧЕСТНОСТ И СВЯТОСТ......
Йончев, слагай им БУРКИТЕ на съответните имбецили, получени са съвсем честно и почтенно според ПРАВИЛНИКА.......ПИСНА ми да им виждам олигофрениите ката ден..........тора, надолеву...лиго;)