Петкова изненадана от реакцията на ЧЕЗ, бизнес средата в България е изключително добра

OFFNews 14 март 2018 в 08:52 4877 4

Петкова изненадана от реакцията на ЧЕЗ, бизнес средата в България е изключително добра

Енергийният министър Теменужка Петкова коментира, че "силно изненадана" от коментара на Вацлав Пачеш, шеф на Надзорния съвет на ЧЕЗ, който заяви, че българският премиер и "хората около него" не искат чешката компания да работи в България. 

Пред Нова тв Петкова каза, че бизнес средата в страната е "изключително добра" и българската държава по никакъв начин не създава условия, с които да поставя инвеститорите в страната в неблагоприятна ситуация. "Ако колегата в ЧЕЗ има предвид това, че той е проверяван от контролни органи, от регулатора, не бива да се поставя по този начин въпросът", заяви министърката.

Тя е категорична, че "Натиск от правителството няма, никога е нямало и няма да има". "Тук никой не трябва да се обижда, че българските контролни органи си вършат работата", заяви Петкова.

По думите ѝ сделката с ЧЕЗ от чисто икономическа се превърнала в политическа тема. Относно покупката на електроразпределителното дружество и влизането на държавата в сделката, тя каза, че "всичко е въпрос на анализ, който да даде представа за отделните варианти". Тя обаче допълни, че държавата няма намерение да помогне на "Инерком" финансово за осъществяване на сделката.

В момента правните отдели на три министерства правят анализ на ситуацията и това как държавата може да влезе в сделката. Засега обаче не било ясно каква е най-високата цена, която е склонна да плати държавата, ако чешката страна позволи България да участва в продажбата.

"Най-важното е да се запази националният интерес и да се гарантира по най-добрия начин сигурността на страната. Тогава ще се обсъдят и отделните варианти за една такава сделка", каза Петкова.

Тя коментира изказването на президента, който обяви, че ще свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) във връзка със сделката. Той заяви, че правителството трябва да даде обяснение каква е схемата на финансиране на сделката за ЧЕЗ и по какъв начин сделката е получила.

„Не съм съгласна с изказването му (на президента, бел. ред.), че правителството трябва да даде отговор за финансирането на сделката. То няма как да даде такъв отговор, тъй като не е участвало в процедурата. Чешката държава продава едни свои активи, които се намират в България. Не е работа на държавата да дава отговори как е структурирано финансирането”, на мнение е Петкова.

"Инерком" няма нищо против държавата да участва. Всичко е въпрос на анализ, който да ни даде отделните варианти, които съществуват. Най-важното е да гарантираме енергийната сигурност на страната. Държавата няма как да помогне на г-жа Върбакова. Тя не може да поема такива ангажименти да финансира подобна сделка", добави министър Петкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15414

2

Hihi1981

14.03 2018 в 09:28

Така се омазахте,че по добре да замълчите!!!

5784

1

Бабатунде

14.03 2018 в 09:27

Жената е права, ако си приближен до ГЕРБ, бизнес средата е уникална в нашата държава !