Павлова търси спонсори - сега с писмо, а по-късно и с прозрачна процедура

Юлиан Христов 22 юни 2017 в 12:45 5724 6

Павлова търси спонсори - сега с писмо, а по-късно и с прозрачна процедура

Министерството, което отговаря за организацията на българското председателство на Съвета на ЕС, търси спонсори по подготовката на събитията по членството. Както вече OFFNews писа, това е станало с писмо на министър Лиляна Павлова до определени браншови организации на 9 юни. 

От него става ясно, че са поканени четири от национално представените работодателски организации плюс Сдружението на фамилния бизнес в България, което няма национално представителство. В таблица е предоставен подробен списък с близо 60 продукта, от които има нужда председателството. Сред тях, освен рекламни и брандирани материали, химикалки тефтерчета и напитки, свързани с председателството, фигурират и тоалетна хартия, течен сапун, салфетки и хартия за ръце.

В отговор до редакцията на OFFNews от министерството дадоха някои разяснения относно търсенето на спонсори, като се позовават на практиката при организацията на други председателства. От писмото става ясно, че за да бъде публична и прозрачна процедурата, предстои да бъде изготвено рамково споразумение, което ще се гласува в Министерския съвет. В същото време публично на сайта на председателството, който все още не е активен, се очаква да бъде публикуван анонсът, с който вече определена част от бизнеса е поканена за партньорство.

Докато бъдат изчистени дейностите по прозрачност на процедурата, в списъка фигурират и продукти - лаптопи и калъфи за тях, офис пакети и операционни системи, от които министерството има необходимост още този месец. Остава неясно как постфактум ще бъде осигурена прозрачност на дарение, което вероятно вече е изпълнено.

От друга страна без отговор остава въпросът на какъв принцип са подбрани организациите, към които е изпратено писмото. Очевидно е, че някои от тях са национално представени, но в същото време поканата не е пратена до всички от тях. От министерството уклончиво отговарят, че остават отворени за разговори с всички представители на бизнеса и посочват примери от други председателства - Малта - 2017 г., Словакия - 2016 г., Кипър - 2012 г., както и на естонското председателство, което започва на 1 юли тази година.

От поканата на естонското председателство, което започва на 1 юли 2017 година, става ясно, че поканата към бизнеса се провежда в рамките на определена тема - образът на Естония като държава на умните електронни технологии. 

В отговора на българското министерството по европредседателството се подчертава, че държавата няма да има никакъв финансов ангажимент към бизнеса за осигурените продукти и услуги. В резултат на партньорството на компаниите се предоставя възможността да промотират продуктите и дейността си. 

Очевидно е обаче, че част от търсените продукти по никакъв начин не биха кореспондирали с рекламирането на българския бизнес. Така например вече споменатите офис пакети и лаптопи, таблети, принтери и хартия за тях, мобилни и телекомуникационни услуги, хладилни камери, кетъринг и др. 

Любопитен детайл е и фактът, че за част от търсените продукти и услуги има осигурено финансиране от държавата. Така например за рекламни и промоционални материали от бюджета са заделени близо 1.5 млн. лв, а за кетъринг са предвидени 1.7 млн. лв. 

_______________

Пълен текст на писмото: 

Министерство за Българското председателство на
Съвета на Европейския съюз 2018

ДИРЕКЦИЯ „Комуникация и пресцентър”

В отговор на вашето запитване: „Проведени ли са вече срещи с представители на тези работодателски и бизнес организации? Какви са вариантите, които министерството е готово да предложи във връзка с партньорство от страна на бизнеса? Защо се прибягва до търсене на помощ от страна на бизнеса и работодателските организации? Какъв е принципът, на който са избрани организациите, към които е изпратено писмото?“, Ви предоставяме следната информация:

Спонсорството или поканата за партньорство към бизнес организациите е практика, въведена още с първите председателства. Всяка страна-членка сама избира подхода и правилата, с които ги регламентира. И към момента на интернет-страниците на страните, председателствали Съвета на ЕС, могат да бъдат намерени фирмените знаци на спонсорите и поканите за подкрепа.

Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 с писмо се обърна до организации, представляващи и защитаващи интересите на работодателски организации в определен бранш, отрасъл на български и чуждестранни производители и търговци, с оглед осигуряване на възможност при желание от тяхна страна да се включат в подготовката и провеждането на Българското председателство. Проведени са и работни срещи след проявен интерес от някои от тях. С всяка от организациите, която има желание и възможност да се включи като партньор в подготовката и провеждането на Председателството, ще бъде проведена такава.

Спонсорството е насочено към възможността за предоставяне на доброволен принос към дейностите по организиране и провеждане на Председателството чрез безвъзмездно предоставяне на стоки и/или услуги при подготовката и провеждането на Председателството. Държавата няма да има никакъв финансов ангажимент спрямо заявилите желание за партньорство. Това партньорство е и възможност през 6-месечния период на Българското председателство, когато се очаква над 20 000 души да посетят страната ни, да бъдат представени българските предприятия и българското производство.

С оглед осигуряване на публичност и прозрачност се предвижда да бъде изготвен проект на рамково споразумение, който ще бъде публикуван и съгласуван по силата на действащата нормативна уредба и след това внесен за одобрение от Министерски съвет.

Спонсорите на Българското председателството - национални или чужди също ще бъдат публикувани на официалния сайт на Българското председателство на Съвета на ЕС, когато той стане активен. Там ще бъде публикуван и анонса за партньорство, който вече се отправя към работодателските и бизнес организациите. Логото на компаниите, които ще подпомогнат Председателството, ще останат на сайта през целия 6-месечен период.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

5

Denis Rizanov

22.06 2017 в 14:06

Точно казано. не знам нарочно или съвсем случайно, но си уцелил.
Като се сложи на скарата сланината наистина става... прозрачна.
:)

42249

3

Denis Rizanov

22.06 2017 в 13:38

Еми търси спонсори бе Професоре. За какво и е чанта? Само прозрачна нощничка и трябва. Е, и шише твърд алкохол. Аз не бих и станал "спонсор" без 250грама за отскок. и за след това не съм сигурен, но все пак 250 грама са едно "добро намало".
:)

42249

1

Denis Rizanov

22.06 2017 в 12:57

Щом е само с прозрачна процедура, а не с прозрачна нощница...