Патриотите със свой проект за изборна система - по германски модел

OFFNews 21 юни 2017 в 11:55 2557 3

Обединени патриоти готвят свой вариант за нова изборна система, по германски модел.

"Готвим собствен вариант за изменение на Изборния кодекс, трябва да се намери балансът между мажоритарното начало и представителството в парламента", обясни в кулоарите на парламента депутатът Искрен Веселинов.

Той обясни, че проектът им предвижда именно партиите да бъдат стимулирани да предлагат личности и същевременно да се запази балансираното представителство в парламента, което пропорционалната система дава.

Вчера стана ясно, че ГЕРБ има идея да се проведе нов референдум за избирателна система, а предложението направи шефът на правната комисия Данаил Кирилов. Относно тази идея коалиционният им партньор Обединени патриоти пак са против. "Гледаме на идеята като на изключително скъпо социологическо проучване. Според нас е твърде нелеп вариантът, в който караме гражданите да гласуват непрекъснато едно и също нещо. Имаме два факта от предишния референдум. Първият е, че референдумът не е задължителен. Вторият- очевидно има желание у хората да гласуват максимално мажоритарно и да избират личности“, каза Искрен Веселинов. Именно тези факти карали Патриотите да мислят, че трябва нова, обединяваща двете неща избирателна система. 

Той обясни, че проектът на Обединени патриоти бил точно по германски модел - преференциална система със силен мажоритарен елемент. 

Днес Воля на Веселин Марешки ще представи своя законопроект за мажоритарни избори, който предвижда 31 многомандатни района, а не 240. БСП пък ще одобри своя проект за изборна система - смесена, на провеждащият се в събота Пленум на партията. 

ГЕРБ остава да държи на мажоритарна система в два тура, предложена от Слави Трифонов. Тя обаче беше отхвърлена на първо четене и предстои да бъде гледана на второ четене в зала. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

1

мнение от IP

21.06 2017 в 12:15

Аз пак питам за субсидията. За нейното намаляване гласуваха повече хора, отколкото за мажоритарна система