Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Път към въглеродно неутралната икономика: Електроенергията ще се съхранява и преобразува

Ружа Райчева 22 декември 2022 в 10:05 2290 0

Рая Назарян и Делян Добрев от ГЕРБ в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Рая Назарян и Делян Добрев от ГЕРБ в пленарната зала

Парламентът единодушно прие законопроект на ГЕРБ, с който се въвеждат съоръжения за съхранения на електроенергия, което е стъпка към въглеродно неутрална икономика. Така ще се намали разликата между екстремните стойности на цените на енергията. 

С въвеждането на тези съоръжения ще може да се отложи нейното използването на енергия до по-късен момент. Тя ще може да се преобразува и в други енергийни носители. 

За да се намали административната тежест, отпада лицензионният режим относно производство на електрическа енергия в централи с обща инсталирана електрическа мощност до 20 MW включително. 

С измененията се предоставя възможност на оператора на преносната мрежа да предложи временна схема на присъединяване на цялата или част от заявената мощност в случаите, в които за целта на присъединяване следва да се извърши реконструкция и развитие на мрежата. 

Мрежовите операторите няма да имат право да притежават, разработват, експлоатират или управляват съоръжения за съхранение на енергия. Изключения ще може да се правят само с решение на КЕВР.

Производителите и клиентите ще имат възможност да изберат дали да се присъединят след извършване на съответните промени в мрежата или да се възползват от предложената временна схема за присъединяване. 

От "Продължаваме промяната" (ПП), "Български възход" и "Възраждане" подкрепиха проекта, но призоваха да се направят промени между първо и второ четене. Главният вносител на промените в Закона за енергетиката Делян Добрев поиска срокът за предложенията между четенията да се съкрати на три дни. Венко Сабрутев от ПП призова срокът да си остане две седмици. Предложението на Добрев се прие. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews