Парламентът при мажоритарен вот: 160 депутати от ГЕРБ, 50 – БСП, 30 – ДПС

OFFNews 11 май 2017 в 09:25 7918 10

Проф. Михаил Константинов

При мажоритарен вот в два тура парламентът би изглеждал по следния начин: 160 депутати от ГЕРБ, 50 от БСП и 30 от ДПС.

Това прогнозира в интервю за bTV математикът проф. Михаил Константинов във връзка с внесените от ГЕРБ вчера предложения за промени в изборното законодателство. Текстовете влизат за обсъждане в НС заради референдума, проведен по инициатива на Слави Трифонов. Един от ключовите въпроси в него бе именно въвеждане на мажоритарна избирателна система в два тура.

Въпреки предупрежденията на много анализатори и специалисти, че в исторически план съществуващата у нас пропорционална система е по-съвършена от мажоритарната и че последната би оставила малките партии още по-непредставени, депутатите от ГЕРБ решиха да се съобразят с волята на Трифонов и на избирателите, подкрепили референдума.

Сметките на проф. Константинов доказват именно тази теза. По думите на математика малките партии няма да имат шанс да влязат в парламента, знаят го и затова са против. По този повод той коментира, че не разбира защо лидерът на „Воля” Веселин Марешки подкрепя идеята за мажоритарен вот.

Константинов добави, че никъде в Европа не се прилага подобна система. Тя съществувала само в бивши руски републики като Узбекистан и Таджикистан и в бивши френски колонии. Идеалният вариант е германската избирателна система, която е смесена, смята математикът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

10

Нострадамус

11.05 2017 в 15:06

България при управлението на Борисов остава "балканското гето" на ЕС. Зле работещи институции и корупция класират страната ни 29-а от 35 европейски държави. Страната ни остава "задният двор" на Европа и въпреки щедрите еврофондове, koито герберите ограбиха, прилича повече на балканските си съседи без щедрите еврофондове, които не са в ЕС, отколкото на сродни държави като Словакия и Полша. Браво, генерал Бойко! http://www.segabg.com/article.php?id=853673

42249

8

Denis Rizanov

11.05 2017 в 13:16

Христо Иванов щеше а вкара 2-3 човека ако имаше мажоритарен избор.


Паднах под стола от смях.
Ма как САМО 2-3-ма бе?!!
джийзъса ЩЕШЕ ДА ВКАРА поне 96 дупетата според анкетата на офф-юз бе! Как не те е срам да лъжеш така и да омаловажаваш напъните на "ДАЙ Балгария!"?!!
:))

12236

7

News

11.05 2017 в 12:48

Мажоритарният вот е от полза единствено на ГЕРБ и БСП. Достатъчно е да си припомним кметските избори преди 3 години - те се проведоха едно към едно по мажоритарната система на Слави> И какво се получи? ГЕРБ спечели между 80 и 90% от всички кметски места в страната, ДПСто си спечели в тяхните си райони, а останалите спечелиха по някой и друг кметски мандат, колкото да не е без"хич". Ето, това същото ще получим, ако се въведе 100% мажоритарен избор, в два тура, с абсолютно мнозинство! 80% от местата за ГЕРБ, срещу гласували за тях 30-35% от избирателите, предимно държавни и общински служители и тяхните семейства! Не си губете времето - ГЕРБ са добре структурирана и вградена в държавата групировка, която ще ни управлява до гроб, а Слави се е заел на този етап да им помогне, като той внесе предложението за мажоритарен вот да не излезе видно, че ГЕРБ предлагат закон от който те самите се облагодетелстват. Просто е.

17439

6

мнение от IP

11.05 2017 в 11:38

Защо се правят на ударени разни анализатори. Хората гласуваха за мажоритарна система, защото са погнусени от липсата на лична отговорност. И ако в парламента не си избирахме пропорционално разни......щяха да проведат сериозен дебат и да изберат и убедят хората защо най-добрата възможна система, вместо да се правят на интересни. Това се отнася и за останалите извън парламента партии. Ау, не гласувайте на референдума, ау ще сме непредставени...ми направете нещо, убедете, разяснете, предложете..

16009

4

Nik68

11.05 2017 в 10:15

Не съм убеден в сметките на професора. Справка президентските избори.

20696

2

Новак

11.05 2017 в 10:05

Какво има да се чуди за Марешки - той разчита през този мандат да си уреди бизнесите. След това на него политика не му трябва. Да му мислят "Патриоти" ,"Реформатори", "Републиканци". Патриотите не са за мислене - опитът показва, че след съвместно управление с ГЕРБ другите формации и лидери или се вливат в ГЕРБ или изчезват - справка РБ, ДБГ, СДС, Яне Янев (даже забравих как се наричаше партията му). Да му мислим ние, че във всяка нова версия на Боко все по-големи тъпунгери влизат в управлението.