Отлагането на либерализацията на пазара за ток с година мина на първо четене

OFFNews 19 април 2024 в 12:20 1055 0

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Народното събрание гласува на първо четене три проектозакона, предлагащи либерализацията на пазара на ток за домакинствата да се отлага за 1 юли 2025 г.

Всички народни представители, освен групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), гласуваха "за". Днес се очаква заседание на комисията по енергетика, на което трите законопроекта (на БСП, ГЕРБ и ДПС) да се обединят в един общ. 

В началото на октомври депутатите заложиха това решение за датата 1 юли 2024 г. След тази дата би трябвало Националната електрическа компания (НЕК) да спре да бъде обществен доставчик на ток на регулирания пазар за бита, а електроразпределителните дружества (ЕРП) да започнат да купуват ток директно от борсата.

БСП първи внесоха законопроект за отлагане с аргумента, че излизането на семействата на свободния пазар ще доведе до оскъпяване на цената на тока с до 20%. Впоследствие те получиха подкрепата на ГЕРБ и ДПС с довода, че така ще има време да се проведе информационна кампания за потребителите на ток и да се разреши финансовата криза в енегетиката. 

По време на дебата в пленарната зала днес Драгомир Стойнев от БСП заяви, че енергийно бедните и уязвими граждани трябва да бъдат защитени от потенциалното поскъпване на тока.

Според Радослав Рибарски от ПП-ДБ това е законопроект, който обслужва интересите на ЕРП-тата, които единствени са се явили в НС за да обсъждат предложението, защото се чувстват заплашени от ликвидация. По думите му е имало достатъчно време да се вземат мерки срещу това. 

"Откакто съм в енергийната комисия, все се говори как нещо трябва да се отлага - така не се върви напред", каза Рибарски. Според него не може да се очаква някой веднъж годишно да определи цената на тока и тя да остане адекватна през цялата година - както е сега.

"С нищо не ме убедихте, че цените ще станат по-ниски. Аз слушам експертите, които казват, че ще скочат с 20% - както в Букурещ, където след излизане на либерализирания пазар се вдигнаха с 18%", репликира го Георги Гьоков от БСП. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки