От септември администрацията минава на електронни документи, но не веднага

OFFNews 28 юни 2017 в 13:44 2950 2

От септември администрацията минава на електронни документи, но не веднага

Заради различни системи за документооборот администрацията на изпълнителната власт не можела да си обменя по електронен път документи. Това показал анализът на правителството, който беше представен на заседанието в сряда. 

Кабинетът взе решение от 1 септември задължи административните органи да приведат системите си за електронен обмен на документи в съответствие с единен технически протокол, утвърден от председателя на Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ).

Това обаче няма да отмени изцяло физическото придвижване на документите в администрацията, стана ясно от думите на председателя на ДАЕУ Росен Желязков.

"Преди месец беше утвърден протокол и правила за този електронен документооборот и ангажиментът, който следва да бъде изпълнен, е администрациите да обменят всичките си документи по електронен път. Това не отменя в началото и паралелното обменяне на хартиени документи, но постепенно ще бъде изместен хартиеният документооборот за сметка на електронния", обясни Желязков.

Очакванията са по този начин да бъдат облекчени поредица от процедури за гражданите и бизнеса. 

Анализът показал, че 51 администрации на централните и териториалните органи на изпълнителната власт предоставят общо 1422 услуги, за които се изискват 5985 документа. В по-голямата си част тези документи се повтарят

"Мярката има за цел обменът на електронни документи, които съдържат електронни изявления между администрациите, да се извършва единствено по определения технически протокол. Административните органи трябва да използват само системи за електронен документооборот, които изпълняват този протокол, преди нормативно установения за това срок 1 януари 2018 г.
Съществуващият към момента обмен на електронни документи между администрациите се извършва само между неголям брой правни субекти. По-голяма част от тях са администрации със значително затруднен обмен на електронни документи", се посочва в решението на правителството.

Правителството взе решение и да бъде направен допълнителен анализ за възможността за отпадането на определени лицензионни режими и административни услуги. Това обаче трябва да стане със съответните законодателни промени. 

Отново от септември трябва да бъде въведено плащането на държавни такси с виртуални ПОС терминали и ще има задължително изискване в администрациите да бъдат поставени физически ПОС терминали. 

Същевременно се създава експертен съвет за интеграция на информационните ресурси, който ще работи по междуведомствени въпроси и задачи, свързани с реда и начина за осъществяване на обмена на електронни документи, които съдържат електронни изявления между администрациите, междурегистров обмен на данни, както и с интеграцията на информационните ресурси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

1

мнение от IP

28.06 2017 в 13:58

Добро утро! Някъде преди 20 години ми хрумна гениалната мисъл, че такива неща трябва да се правят :)
 
X

Да помогнем на украинските деца!