Окончателно: Стратегия задължава всеки българин да брани националната сигурност

OFFNews 14 март 2018 в 16:39 10858 4

Депутатите приеха актуализираната стратегия за национална сигурност, която е с времеви хоризонт до 2025 година.

Първоначалният вариант на правителствената стратегия имаше много спорни текстове, които бяха изчистени между първо и второ четене. В окончателния вариант на документа остана промяната, която гласи, че "сигурността не е само право, но и отговорност на всеки член на обществото". Според чл. 105 от Конституцията обаче "Министерският съвет осигурява обществения ред и националната сигурност и осъществява общото ръководство на държавната администрация и на Въоръжените сили".

Именно този текст от Конституцията стана повод президентът и главният прокурор да дадат на Конституционния съд (КС) последните промени в Закона за частната охранителна дейност, които предвиждат кметовете да могат да наемат частни фирми, за да охраняват цели населени места. И двaмата са на мнение, че тези текстове са противоконституционни. Предстои обаче Конституционният съд да се произнесе дали наистина това е така.

Въпреки че при стратегията има подобно противоречие, нещата с нея стоят по различен начин, защото тя не е закон и има само пожелателен характер.

Заради противоречие с Конституцията депутатите вече промениха друг текст от стратегията между двете четения. В него беше записано, че българските въоръжени сили осигуряват военната сигурност на страната, участват в колективната отбрана на НАТО и в реализирането на общата политика за сигурност и отбрана на ЕС и "заедно с въоръжените сили на останалите съюзници те са гарант за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната."

Депутати съзряха противоречие с чл. 9 от Конституцията, където е посочено, че суверенитета, сигурността и териториалната цялост са грижа единствено на българските въоръжени сили. 

Приетата днес окончателно стратегия предвижда до 2025 година бюджетът за отбрана да достигне 2% от БВП. Акцент в нея е кибер сигурността и борбата с корупцията. В документа са включени нови политики - транспортната сигурност, управлението при кризи, младежта и спорта и защита на националните архиви като част от културно-историческото наследство.

От БСП настояваха в стратегията да се запише и изграждането на АЕЦ "Белене", но мнозинството отхвърли тази идея. Вместо това в документа е записано:

"Развитието на ядрената енергетика има стратегическо значение за националната ни сигурност. Особено място заемат удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и изграждането на нови мощности като перспективен ресурс за производство на беземисионна електрическа енергия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови