Окончателно: Ограничението за плащане само до 5000 лв. в кеш отпадна

Прагът остава 10 000 лева, както беше и досега

OFFNews 22 ноември 2017 в 13:35 11389 2

Промените в Закона за ДДС, които предвиждаха ограничаване на кешовите плащания до 5000 лева, бяха отхвърлени от Народното събрание с 52 гласа „против“, 9 „въздържал се“ и 101 „за“.

По време на дебата в пленарната зала се стигна до сблъсък между парламентарните групи на ГЕРБ и БСП.

Красимир Янков от левицата заяви, че предвиденото ограничение на плащането в брой е пример за несправянето на изпълнителната власт със сивия сектор.

„С това предложение доказвате, че вие увеличавате данъците по косвен път, защото всички плащания, които минават през банките, ще бъдат с такси. Вие обслужвате банките и стимулирате тяхната печалба“, заяви още той.

Менда Стоянова от ГЕРБ отвърна, че резултатите от изсветляването на сивата икономика се виждат по преизпълнението на бюджета и излизането на държавата на положително салдо.

През тази година беше изготвен проект, чрез който се предлагаха изменения в Закона за ограничаване на плащанията в брой. В проекта се предлагаше прагът от 10 000 лева, който е в момента, да бъде намален поетапно, като до 2019 г. достигне 1000 лева.

Като обосновка за предложената промяна Министерството на финансите тогава посочи, че това е в съответствие с наложилата се практика в другите държави - членки на ЕС, от една страна, и от друга, намаляването на сивата икономика в страната.

Управляващите обаче не успяха да съберат нужната подкрепа и промените бяха отхвърлени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

1

theprofet

22.11 2017 в 14:31

Някой понеже пък го спазва... МУАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХ

Ще ме хванат за маркуча да преведа голяма сума през банка... Банките са по-алчни и от коврите!!!