Новият екоминистър обеща прозрачност и край на безконтролните строежи

OFFNews 09 ноември 2014 в 10:51 3328 3

Ивелина Василева

Диалог, прозрачност и прекратяване на безконтролните строежи, обеща новият министър на околната среда и водите Ивелина Василева пред bTV.

Протестите се предизвикват от липса на информация, от липса на прозрачност и диалог, от липса на допитване но експерти и до академичната общност, посочи Василева.

Василева обеща в работата си да разчита на диалога и постигането на баланс по екологичните теми.

Няма начин забраните да са пълни и трябва да се върви към устойчиво развитие, но няма да допускаме незаконни действия и безконтролни строежи, подчерта тя.

Екоминистърът обясни, че в момента министерството има като приоритет обявяването на защитените зони по местообитания, за което срокът е в края на тази година. Освен това – да се утвърдят специализираните карти на дюните и да се помогне на общините по места за техните устройствени планове, в които ясно е разписано какво може да се извършва.

Отменена е спорната заповед за застрояването на Карадере, без да е направена екологична оценка. Сезирана е и прокуратурата за това, че през 2005 г. е утвърден подробен устройствен план без екологична оценка, напомни Ивелина Василева.

Тя допълни, че според нея няма основания за падане на мораториума за добива на шистов газ от 2012 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки