Нинова: Знам от ГЕРБ, че не искат мажоритарен вот

OFFNews 14 юни 2017 в 13:07 4146 3

Дали ще има мажоритарен вот или не на следващите избори - днес коментират депутатите от различни парламентарни групи в Народното събрание. След като вчера изненадващо водещата комисия по правни въпроси прие промените, предложени от ГЕРБ след референдума на Слави Трифонов с подкрепата на ДПС, часове по-късно ДПС се отметна и каза, че няма да подкрепи в зала мажоритарната система за гласуване на изборите. 

Днес от ГЕРБ са категорични, че държат на внесените от тях промени и на мажоритарния вот, председателят на парламентарната група Цветан Цветанов коментира: "Нямаме промяна в позицията си, както в 43-ия, така и в 44-ия парламент, ще подкрепим мажоритарната система. Разговарял съм с Марешки, Воля твърдо ще ги подкрепи. Надявам се, че може някои колеги от БСП и ДПС също да подкрепят и да се стигне до желаното мнозинство. Не виждам нищо лошо в мажоритарната система. Много е важно народните представители да имат ангажимент към своите избиратели, а не да се сещат за тях, когато идват избори. ГЕРБ винаги сме се придържали към мажоритарния елемент", каза Цветанов. Той беше категоричен, че ако мажоритарният вот не мине, ГЕРБ не е за смесена система, каквато БСП подготвя в свой законопроект и в такъв случай остава сегашната избирателна система. 

БСП днес също потвърдиха позицията си, че подготвят свой законопроект за смесена избирателна система, но лидерът Корнелия Нинова намекна, че ГЕРБ също не искали мажоритарна система. 

"Поведението на ГЕРБ и ДПС за промените в Изборния кодекс не отговаря на очакванията на хората, а е политически пазарлък", смята Нинова. Една група внася законопроект, който не иска да бъде приет. Друга група уж го подкрепя, сменя позиция след пет минути. Не е чисто това. Политически пазърлък е това. Не е съвсем искрено поведението на ГЕРБ и ДПС", обясни Нинова. Според нея няма парламентарна група в този парламент, която искрено да иска да се въведе мажоритарната избирателна система, а попитана защо смята, че ГЕРБ не искат мажоритарен вот, тя отговори: „Защото го знам от тях“.

ДПС потвърдиха новината от снощи: Няма да подкрепят мажоритарен вот в зала. 

„Ние нямахме изработена позиция до вчера, до заседанието на парламентарната група, тъй като при нас имаше различни гледни точки. Една гледна точка в подкрепа на законопроекта, предвид на това, че ДПС като партия не губи нищо от парламентарния вот. Някои изборни специалисти твърдят, че ще спечели. От друга гледна точка 2 млн. гласуваха „за” мажоритарния вот. Това са достатъчно голям брой, за да проведем сериозна дебат и да се опитаме да разберем причините за такава широка и мащабна подкрепа на един Изборен кодекс и изборна техника, която е доста спорна”, обясни депутатът от ДПС Йордан Цонев. На заседанието на групата на ДПС снощи обаче били поставили всички аргументи „за” и „против”.

"Надделя мнението, че в този вид законопроектът не е полезен за България. Смятаме, че трябва да се засили мажоритарния елемент, но така предложен законопроектът, по-скоро ще внесе хаос и големи групи от хора няма да получат представителност”, обясни ще Йордан Цонев. 

Воля на Веселин Марешки не се изказаха по темата, но тяхната позиция е категорична, че искат мажоритарен вот, тъй като това било желанието на хората, които са гласували на референдума. Марешки дори беше коментирал, че при протеста на Слави Трифонов пред парламента с искане да се вкара законопроекта в парламента, той му е пратил SMS, за да го подкрепи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови