Нинова: Щом държавата не може, ние ще се погрижим за Бузлуджа

OFFNews 20 юни 2017 в 16:39 3345 4

Щом държавата не може, ние ще се погрижим за паметниците, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя припомни, че през 2011 г. правителството на Бойко Борисов е предложила на Столетницата да ѝ прехвърли безвъзмездно собствеността върху Дом паметник Бузлуджа.

"Решихме да приемем това предложение по две причини. Първо - различни правителства от различни партии не се грижат за паметниците на България години наред, а те са важна част от историята, но и от настоящето. Паметниците възпитават младите хора в уважение към предците ни. Щом държавата не може, ние ще се погрижим за паметниците. Затова започнахме кампания за възстановяване на всички войнишки паметници в България. Второ - Бузлуджа е историческо място за стотици хиляди социалисти през годините. То е и архитектурна ценност и не можем повече да гледаме как се руши", каза Нинова.

Лидерът на БСП посочи, че ако на партията бъде предоставена собствеността, първата задача ще бъде да се покрие покрива и да се обезопаси паметника и да спре разрухата.

"Срещнахме се с архитект Георги Стоилов, който има авторски права и с някои от художниците, творили на Бузлуджа, и с тяхно съгласие обсъждаме варианти за реставрацията и възстановяването на паметника. В екипите ни участват и млади архитекти и художници", каза още Нинова.

Тя уточни, че в БСП са получили покана за среща от министъра на регионалното развитие, която ще бъде в четвъртък и на която ще се уточни процедурата за придобиване на собствеността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

2

Denis Rizanov

20.06 2017 в 17:47

Нинова: Щом държавата не може, ние ще се погрижим за Бузлуджа


ПАЗИ БОЖЕ!

12001

1

Севтопол

20.06 2017 в 17:40

Естествено, че вие комунистите ще се погрижите, Корнела. Не държавата. Държавата има достатъчно грижи, за да мисли и за вашето политическо,архитектурно и партийно безумие. БКП ли е най-великата партия в България, че е отбелязала специално мястото на своето създаване? Че и народът да плаща за възстановяването му? Веднъж вече е платил за създаването му. Стига толкова.