Николай Цонев обмисля да съди държавата

Правителството предложило на бившия министър споразумение за 15 хил. евро, за да се откаже от дело в Страсбург

Юлиан Христов 03 февруари 2015 в 16:31 5056 10

Николай Цонев обмисля да съди държавата

Бившият военен министър Николай Цонев има намерение да търси отговорност от държавата, след като беше оправдан окончателно на последна инстанция по делото, в което беше обвинен за даване на подкуп на следователя Петьо Петров.

Днес Върховният касационен съд (ВКС) излезе с решение, в което коментира, че срещу Цонев и останалите двама подсъдими – финансиста Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров, е използван механизъм на „полицейска провокация“ с участието на службите.

„Очаквах оправдателна присъда и през последните пет години, докато течеше целият процес, винаги съм се надявал справедливостта да възтържествува и съдът да посочи реалните данни и фактите, които показват, че никога не съм се занимавал с това, в което ме обвиняваше прокуратурата“, коментира пред OFFNews бившият военен министър.

Той каза, че ще се посъветва с адвокатите си за следващите ходове и това дали ще съди държавата заради нанесени моални и материални вреди. По останалите три дела, по които той също беше оправдан окончателно, вече има образувани дела по закона за отговорността на държавата.

Отделно от това в Европейския съд за правата на човека тече друго дело заради начина, по който беше арестуван бившият военен министър. Тогава МВР разпространи запис, от който се чува как бившият зам. градски прокурор на София Роман Василев го нарича „абсолютен престъпник“ и го кара да коленичи, за да му бъдат поставени белезници.

„Предполагам, че до средата на годината делото ще приключи. Преди две седмици правителството предложи да сключим споразумение и да ми бъдат изплатени 15 хил. евро, за да се откажа от претенциите си в Страсбург. Все още не сме взели решение с адвокатите как да постъпим“, обясни Цонев.

По думите му с днешното решение на ВКС се казва, че срещу него и другите двама оправдани е имало оперативна разработка, „само и само, за да се демонстрира, че правителството се бори с престъпността“.

„В същото време виновните за това се издигат в йерархията и аз се надявам, че сега главният прокурор ще вземе необходимите мерки и ще отстрани следователя Петров, за да му повдигне обвинения. Не вярвам обаче, че това ще се случи, тъй като главният прокурор вече шести месец не повдига обвинения на министър-председателя Бойко Борисов за това, че предизвика банковата криза със свои изказвания. Аз съм подал сигнал за това още на 30 юни миналата година“, обясни Цонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews