"Няма решение на БСП срещу преференциалните кампании"

Нели Чолашка 26 септември 2014 в 13:13 1345 3

Антон Кутев

С решение на изпълнителното бюро и предизборния щаб БСП се готви да ограничи кандидат-депутатите в листите на "БСП лява България" да водят преференциални кампании, съобщи "Капитал". Твърди се, че в решението е записано, че не може да "дискредитират директно или индиректно кандидатите от листата - не можем да бъдем противници в собствената си листа". Изпълнителното бюро и щабът задължават отдел "Организационен" и отдел "Избори" да информират ръководството за "конкретните случаи, в които се нарушават уставните норми и коректността на отношенията в листите". OFFNews потърси за коментар Антон Кутев, секретар на Изпълнителното бюро.

Защо Изпълнителното бюро на БСП се обяви срещу преференциалните кампании на отделните кандидати?

- Решение на изпълнителното бюро няма, има обсъждания, в които сме говорили за това, че не може някой, когато си води преференциална кампания да дискредитира членове на листите. Това не означава, че сме взели решение да няма преференциални кампании. Например в моя район - Силистра, нямам нищо против всеки, който поиска, да си води кампания. Нямаме го като политика на областния съвет. Това не означава, че някой от листата не може да си води преференциална кампанията. Нали това е целта - като водиш за себе си, това ще вдига и гласовете. Въпросът е в тази кампания да не се работи срещу други кандидати.

Има ли такива случаи вече на дискредитиране на хора от листите от техни съпартийци?

Аз не зная дали има такива случаи. Това е обсъждано на национално ниво, аз си работя в Силистра. Не съм толкова запознат, но обикновено се случва - като се тръгне в индивидуална кампания, понякога хората се оливат, защото започват до доказват защо не е е първия, а е седмия. Седмият започва в дадени случаи да работи срещу първия.

Решение на бюрото няма, има обсъждане на въпроса, като случая с Георги Кадиев, който тръгна да прави кампания с деветката, естествено, че е пълна глупост да сложиш само деветката горе, защото това е номерът на ГЕРБ (Георги Кадиев пусна билборд, на който е посочен номерът му в бюлетината - 9, но вместо в кръгче, числото е в квадратче. В квадратчетата са номерата на партиите/коалициите в бюлетината, а с номер 9 е ГЕРБ. Кадиев веднага призна, че това е грешка и си поправи билбордовете).

Категоричен сте, че не е взимано решение срещу преференциалните кампании?

Не, няма как да е взето решение, като се има предвид, че ние бюро през изминалата седмица не сме имали. Заседанието на бюрото беше в началото на кампанията и следващото бюро ще е във вторник, преди изборите на практика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков