Не Манол Пейков, проф. Ивайло Старибратов ще е кандидат-кметът на ПП-ДБ в Пловдив

Ще бъда последен в листата, но и да я пренаредя, ще остана в Парламента - декларира депутатът

Александра Маркарян 10 септември 2023 в 12:20 3819 1

Манол Пейков в пленарната зала на предишната сграда на Народното събрание.

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Манол Пейков в пленарната зала на предишната сграда на Народното събрание.

Кандидатът за кмет в Пловдив на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" ще бъде проф. Ивайло Старибратов.

Новината съобщи снощи издателят и народен представител Манол Пейков, който също се бореше за кметската номинация, но усилията му не се увенчаха с успех. След като благодари на "удивително" многото хора, които са го подкрепили, той обясни решението така:

"Важно е да си дадете сметка, че – макар отстрани да изглеждаме като (почти) монолитна политическа сила – ПП-ДБ е сложна коалиция, състояща се от четири големи и две малки партии. Обединява ни общата ни цел да превърнем България в по-добро и по-справедливо място за живот.

Преговорите с нашите коалиционни партньори за това кои кандидати да издигнем на местните избори бяха дълги, тежки и напоителни. Това беше една напълно естествена (и здравословна, бих казал) борба на визии, на гледни точки, на характери, на амбиции (да, амбицията определено може да бъде и нещо полезно за един политик – особено когато е посветена на общото благо).

Да, България – политическата сила, на която съм член (и която ме познава най-добре!) – твърдо подкрепяше кандидатурата ми от начало до край.

Уви, не успяхме да убедим колегите си от коалицията (някои от които ме познават малко едностранчиво – преди всичко в светлината на парламентарното ми "биткаджийство"), че към настоящия момент именно моята кандидатура би била най-удачното решение за явяване на кметските избори в Пловдив".

Пейков описва проф. Старибратов като "човек с добра репутация и солидна биография, чиято удивителна семейна история е свързана с Пловдив от повече от две столетия".

"Не зная дали проф. Старибратов има по-добри шансове от мен да стигне до балотаж и да спечели кметското място. Но няколко неща знам със сигурност:

● Коалицията ПП-ДБ е остър, мощен и (за разлика от всички свои предшественици) устойчив клин в непробиваемата доскоро стена на българското политическо статукво.

● Ако цената, която трябва да платим, за да съхраним и развием тази коалиция, е свързана с това да преглътнем гнева и неудовлетворението си (задето, видите ли, не е станало така, както на нас ни се е искало) и да проявим търпение и зрелост – тази цена НЕ Е твърде висока.

● В настоящия пловдивски парламент (състоящ се от 51 общински съветници), ДБ има едва четири (на миналите избори ПП все още не съществуваше). За един мандат време тези четирима души свършиха много и смислени неща – бориха се като лъвове за спасяването на Панаира; огласиха и спряха редица подмолни и нечестни сделки; превърнаха "Демократична България" в уважавана и разпознаваема политическа сила на пловдивска земя", пише още Пейков.

Той прогнозира, че ПП-ДБ има "напълно реален шанс" да вкара в новия общински съвет на Пловдив от три до четири пъти повече съветници (между 12 и 16 души), "което наистина би могло да промени играта на пловдивски терен – и да врътне кранчето на огромна част от отявлените корупционни течове, характерни за настоящото управление".

Кой е Ивайло Старибратов

Математикът има 11 години стаж като учител и още 13 като директор на Математическата гимназия в Пловдив.

"Отгоре на всичкото е потомък на толкова дълга редица от славни и уважавани пловдивчани от 1811 година насам, че има адски много за губене (имам превид – ако не дай боже някой ден, след като спечели кметското място, му мине през ума да влиза в разни тъмни и подозрителни сделки, подобно на немалка част от предшествениците си на кметския стол)", описва го Пейков.

"Както съм казвал и друг път – политиката е маратон, а не спринт. Ако искаме наистина да бъдем полезни, трябва да развиваме не взривната си мускулатура, а онези тънките, жилести, белезникави мускули, които не изпъкват впечатляващо по тялото, но умеят да ни пренасят през тежки преходи и дълги разстояния", отбелязва той и заявява:

"Подкрепям безрезервно кандидатурата на проф. Старибратов за кмет на Пловдив.

Призовавам ви с вяра и ентусиазъм да подкрепите листата за Общински съветници на ПП-ДБ на местните избори, водена от прекрасната и всеотдайна Веселина Александрова".

Пейков ще се включи в листата на "знаковото" последно 51-во място, "за да потвърдя и на практика своята подкрепа".

"Дори и да получа достатъчно преференции, за да разместя листата, на този етап възнамерявам да остана в Парламента, насочвайки усилията си през оставащото (бог знае колко дълго) време в обмисляне, подготовка и внасяне на Закон за Пловдив – който веднъж завинаги да реши проблема с тежките и отколешни административни разделения, разсичащи града ни като самурайски меч и пречещи на развитието му".

Той посочва още, че ще дари 5000 лева за кампанията на ПП-ДБ в Пловдив, защото тя "има отявлена нужда от тях" и защото "прекрасно зная, че думите на един човек винаги звучат по-убедително, когато са подкрепени и с финансови аргументи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11948

1

зора

10.09 2023 в 16:03

Хубаво беше и Пейков да е кандидатурата за кмет, но Ивайло Старибратов е АРИСТОКРАТ- по дух, по дела, порядъчен, по-спокоен, не толкоз темпераментен като Манол. Истински пловдивчанин, с голяма родова история (и кметска в миналото), нищо тъмно, чак е чудно , че са се спрели на такъв читав човек ...макар че и Чомака , уж, беше от стар род, но му хареса далаверката и се сдуши с Гергов?! Успех на професора (обичан и като директор на прочутата пловдивска МГ)! А за Манол, знаем- делови, организатор, пламенен в речите...абе и той си беше отлична кандидатура! Радостното е, че вече ще се избира не по-малкото зло, а между 2 достойни кандидатури (е, единия, по-младия, е отстъпил!). Добре, отлично! Само да не се променят, че властта била опиум?
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша