МВнР: Да превърнем сборища като Луковмарш в част от миналото

Не е достатъчно само да си припомняме трагичните събития, посочват в декларация от Външно

OFFNews 18 февруари 2018 в 08:33 5885 2

Външно министерство осъди проведения снощи Луковмарш чрез декларация, разпространена тази сутрин до медиите.

В нея се казва, че МВнР "категорично осъжда провелата се снощи в столицата за поредна година демонстрация на ксенофобия, дискриминация и омраза, известна като "Луковмарш".

"Тази проява на неподправена нетърпимост към другия се провежда по-малко от месец, след като целият свят отдаде почит към жертвите от Холокоста - се казва в документа. - Снощният марш събра в България, която в момента е и председател на Съвета на Европейския съюз, хора от различни националности, дошли тук, за да демонстрират омраза и нетолерантност. Това трябва да бъде ясен сигнал за нас като общество и като европейци, които не са забравили страданията, причинени от Втората световна война, че не е достатъчно само да припомняме трагичните събития."

"Всеки акт на омраза и прослава на антисемитската и нацистката идеология е абсолютно неприемлив. Пробуждането на нетърпимост към различния, проповядването на нетолерантност и яростната употреба на словото на омразата са опит за разклащане на демократичните ценности", се казва още в позицията.

МВнР високо цени усилията на Световния еврейски конгрес и Организацията на евреите в България „Шалом“ за повишаване на обществената информираност по тази тема, както и насърчаването на борбата с причините за антисемитизма и речта на омразата, подчертават от Външно и уверяват, че ще продължат да работят с международните организации и партньори за спазването правата на човека, борбата с насилието и разпространяването на културата на мира, "за да се превърнат сборища като „Луковмарш“ в част от миналото".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови