Модернизираме армията с по-евтина НАТО-вска продукция

Юлиан Христов 10 октомври 2014 в 17:11 6140 3

Модернизацията на Българската армия ще минава през нова процедура, която позволява придобиването на оборудване, техника и въоръжение на по-ниски цени.

Концепцията за новия модел на проектно планиране на способностите в армията беше представена от военния министър Велизар Шаламанов на проведения днес в София Индустриален форум, на който участие взеха шефовете на агенциите в НАТО, както и представители на български фирми от отбранителната промишленост.

„През агенциите на НАТО и Европейския съюз ще минават проекти, за които вече има добри решения, постигнати по други проекти на НАТО и ЕС с общо или международно финансиране и които позволяват България да придобие по-евтино, по-бързо и по-оперативно съвместими способности“, обясни пред журналисти военният министър.

„Нашето разбиране е, че придобиването на способности, не е просто контракт за закупуване на техника, а цялостен пакет от дейности, свързани с управление на жизнения цикъл на придобиваното въоръжение и техника в период 20-30, а както виждате за някои платформи, и повече години. Това включва не само поддръжка, но и последаща модернизация и развитие и считаме, че такъв подход би създал сериозни конкурентни предимства на българските фирми да участват в консорциуми с фирми производители“, коментира още военният министър.

От думите му стана ясно обаче, че едва около 20% от инвестициите ще минат през български фирми. Става въпрос за малки проекти, „инициирани от командирите на бригади и бази“, които ще решават проблемите с „текущите способности“ или „проблеми на ежедневието“. Убеждението на военния министър е, че най-бързото решение на тези проблеми е възможно с помощта на родната военна индустрия.

Все пак на родната военна индустрия се дава и по-добра възможност за реализация именно чрез въпросните агенции на НАТО. Родни производители ще могат да се състезават за печелене на поръчки на пазара на страните членки на НАТО. За целта Министерството на отбраната създава нова длъжност - „натекс“ (национален технически експерт), който ще бъде в делегацията ни в НАТО и ще подпомага участието на български фирми в проекти на НАТО, както и в сътрудничеството на българската индустрия с фирми от страни на НАТО и ЕС.

По данни на Министерството на икономиката и енергетиката българската военна индустрия бележи ръст през последните години. Годишният оборот на дружествата от отбранителната индустрия през 2009 г. е бил около 450 млн.лв., а през изминалите три години е около и над 600 млн. лв. В отрасъла са заети приблизително 15 000 работници и служители. Според данните над 95% от произведените от дружествата отбранителни продукти са реализирани чрез експорт. Обемът на износа на отбранителна продукция от страната ни се запазва стабилен, включително за страните от НАТО и ЕС.

Подобна възможност пред родните военни фирми ще се открие и при реализирането на нова инициатива за индустриална интеграция на страните от Югоизточна Европа (ЮИЕ). В инициативата Southeastern European Defence cooperation (SEDEFCO) участват държави като Словения, Грузия, Молдова, Украйна, Косово, Черна гора, Сърбия, Босна и Херцеговина и др. Идеята е към формата да се включват и държави извън Черноморския регион и Югоизточна Европа, които могат да помогнат с пари и експертна помощ.

България ще бъде домакин на срещата на министрите на отбраната от Югоизточна Европа, която ще се проведе през октомври 2015 година. „Ние считаме, че Югоизточна Европа вече е достатъчно зряла да си сътрудничи, така както страните в Централна Европа, в Северна Европа, в Западна Европа и опитът на тези страни е не просто да имат среща на министрите за укрепване на доверието, а да работят по конкретни проекти за конкретни способности с използване на тяхната индустрия в рамките на инициативи, на НАТО като интелигентна отбрана и инициативи на ЕС“, коментира военният министър. Той обясни, че предложението е да се мине на „следващо ниво“ като моделът на по-активно използване на агенциите на НАТО ще бъде приложен и за страните от Югоизточна Европа.

"Нашето предложение е ЮИЕ да премине на следващо ниво и да използва активно агенциите на НАТО и ЕС за реализиране на значими проекти", поясни Шаламанов.

По време на проведения в петък в резиденция „Бояна“ Индустриален форум помощник-генералният секретар на НАТО Хайнрих Браус подкрепи стратегическия документ на Министерството на отбраната "Визия: България в НАТО и в европейската отбрана 2020".

След като отчете съвременните заплахи с „реставрацията на руската хегемония в постсъветското пространство“ и заплахата от разрастването на джихадистката „Ислямска държава“, Браус обърна внимание на важността от увеличаването на разходите за отбрана. „Ключов момент е, че не можем да очакваме, че ще постигнем поставените ни цели, без увеличаване на разходите за отбрана и инвестиции в отбраната“.

Той отчете, че планираните разходи за отбрана от 2% от БВП не е важно само за инвестициите в отбраната, но е и важен сигнал за общността. „За България това означава обръщане на тенденцията на намаляващи разходи, които паднаха под 2% през 2009 г., а тази година достигнаха 1.3%. Имате условията да обърнете тази тенденция. И НАТО ще ви подкрепи“, каза Браус. Той заяви, че „Визия 2020“ е „правилният подход“ за изпълнението на процесите та трансформация на българската армия. Брайс отчете, че 76% от българските бойни способности оказват подкрепа в мисии и инициативи на НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков