Мирчев: Няма да правим правителство с ГЕРБ, а с досегашните партньори

OFFNews 10 юли 2022 в 19:33 1762 0

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Ивайло Мирчев

"Не можем да направим правителство с ГЕРБ, това е категорично. Ако получим третия мандат, ще разговаряме с партиите от досегашната четворна коалиция за съставяне на правителство", заяви пред БНР Ивайло Мирчев от "Демократична България".

"Трябва да убедим ПП, ИТН и БСП, че трябва да си сложим хоризонт до местните избори и тогава да направим избори 2 в 1. Или до януари 2024 г., защото е важно да влезем в Еврозоната", каза Мирчев.

Той е категоричен, че на страната е нужно стабилно управление, като посочи като една от причините тежката икономическа криза в Европа, която според него скоро ще се отрази и на България. А за да дойдат парите по Плана за възстановяване и устойчивост, трябва да бъдат приети определени закони, за което пък е нужен работещ парламент.

Що се отнася до съдебната реформа, че гласовете за съдебна реформа в това Народно събрание са само на ДБ, ПП, част от ИТН и БСП, каза Мирчев. И припомни, че в предизборната кампания на ГЕРБ е присъствала точката за съдебна реформа, но на този етап без реални резултати от депутатите на партията.

"Ако искаме Гешев и като цяло гешевци да няма на поста главен прокурор, трябва да направим промени в конституцията. А за да можем да направим промени ни трябват 160 гласа. В предизборната кампания на ГЕРБ пише, че те искат съдебна реформа. Ние обещахме същото. Но “Демократична България” инициира създаването на парламентарна комисия за промяна на конституцията, в която те не искат да вземат участие", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков