Миков нападна управляващите: Свили сте се като прасенца

Повод за гнева на лидера на БСП стана споразумението със САЩ FATCA

Нели Чолашка 09 април 2015 в 12:35 5416 9

Снимка БСП/Пресцентър

Михаил Миков

Лидерът на БСП Михаил Миков грубо нападна седящите вдясно в пленарната зала ГЕРБ и Реформаторски блок заради споразумението със САЩ FATCA, което беше ратифицирано днес от депутатите на първо и второ четене.

"Днес сте се свили там. Като малки прасенце седите свити в ъгъла, гугукате си като гугутчици и нищо не казвате. Защо мълчите гузно", обяви Миков в опит да предизвика реакция вдясно, но такава нямаше.

По думите му управляващите мълчат, защото става въпрос за споразумение със САЩ, а, ако ставаше въпрос за някакво споразумение с Русия щяха да изпаднат в амог.

Основният мотив на левицата, изложен от финансиста Румен Гечев, да са против споразумението е фактът, че съгласно споразумението, България е длъжна да предоставя информация на САЩ за български фирми и граждани какъв бизнес осъществяват и какви данъци плащат на тяхна територия, но същото изискване не важи в обратен ред.

По думите на Гечев България е единствената държава, в която споразумението не е реципрочно.

"Кое налага България да излезе от общата практика на сключването на договори в ЕС, защото това е най-типичния пример за слугинско, помиярско разбиране за националния суверенитет и националната политика. Очевидно вие имате хора в САЩ, за чийто сметки не искате България да получи информация. Кой има сметка българските власти, включително и съдебните също да не получават информация от щатите? Защо не искате българския парламент да получи информация за парите, придобити от престъпна дейност", нападна управляващите Миков.

Въпреки съпротивата на БСП, в крайна сметка споразумението беше одобрено от парламента на първо и второ четене. От БСП тропаха по банките и викаха.

Миков не е първият, който обижда опонентите чрез сравнението с прасета.

В края на май 2014 г. лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира поведението на партиите, подкрепящи кабинета на Пламен Орешарски така: "Виждате ги - те са като болни прасета - седят и се гушат и не знаят какво да правят, какви ремонти, какви кабинети, какво ще правят тези хора".

Какво е FATCA

На 18 март 2010 г. САЩ въвеждат в законодателството си разпоредби, чиято цел е подобряване на спазването на данъчното право и ограничаване на случаите на избягване на данъчно облагане от страна на американски данъкоплатци, които имат сметки или активи извън САЩ. Тези разпоредби са известни с абревиатурата FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act или Акт за спазване на данъчното законодателство във връзка със задгранични сметки) и имат широк обхват, като практически задължават финансовите институции по света да декларират информация относно американските си клиенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews