Медарова се отказва от поста министър на изборите

OFFNews 10 август 2014 в 14:05 8916 8

Красимира Медарова

Съдия Красимира Медарова се отказва от поста служебен министър по организацията на изборите. Тя съобщи това в писмо до медиите.

Ето пълния му текст:

"Бях поканена от Президента на Република България да заема поста на министър без портфейл в служебното правителство с министър-председател проф. Георги Близнашки. Приех официално тази покана въпреки резервите, които имах. Приех тази покана, защото съм научена да уважавам институциите и законите и истински вярвам, че когато Президентът на твоята държава те номинира за каквато и да е дейност в полза на същата тази държава, просто няма място за отказ.

В същото време обаче публичният отзвук, който наблюдавам през последните два дни, ме убеди, че заемането на поста е възможно да донесе негативи на служебното правителство и най-вече да хвърли съмнение върху честността на предстоящите парламентарни избори. По тази причина незабавно се обърнах към Президента с молба да бъде спряна процедурата по моето назначение в служебното правителство, а още в понеделник ще оттегля молбата си към ВСС за освобождаването ми като съдия”, се посочва още в писмото.

„Ясно съзнавам, че това мое решение ще предизвика известни административни трудности, но при така създалата се ситуация участието ми в служебния кабинет няма да донесе очакваните ползи. Не се срамувам от работата си като председател на ЦИК в последните години, гордея се, че именно тогава беше поставено началото на диалога и взаимодействието между ЦИК и представителите на неправителствените организации. Вярвам че присъствието на гражданското общество допълнително ще помогне за по-голямата прозрачност и демократичност на изборния процес.”

Президентът Росен Плевнелиев издаде в петък указ за назначаването на Медарова за министър по организация на изборите на 5 октомври. Тя е бивш председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) в периода 2011- 2013 година и се смята, че е тясно свързана с ГЕРБ.

Срещу това назначение се обявиха от "Протестна мрежа" и Реформаторския блок. Днес призив към Плевнелиев да оттегли назначението си отправиха и от Института за дясна политика.

Плевнелиев обяви, че ще има министър, отговарящ за изборите в служебния кабинет, но той не беше представен заедно с другите министри на 5 август. Очакваше се това да е политологът Димитър Димитров, но явно той се е отказал в последния момент.

"Обсъждаме въпроса дали да има или не служебен министър за изборите и кой да е той. Надявам се до довечера да имаме позиция", коментира служебният премиер проф. Георги Близнашки, цитиран от "Дневник".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки