Мария Габриел премина изпита за еврокомисар пред депутати в ЕП (обновена)

Вероника Шербанова 20 юни 2017 в 15:58 13149 6

Българският кандидат за еврокомисар Мария Габриел отговори на въпроси на европейските депутати като част от процедурата, в края на която трябва да се определи дали тя ще заеме поста на еврокомисар. 

Ресорът, който Габриел защити пред колегите си, е "Дигитална икономика и дигитално общество". 

Габриел отговаря на въпроси на членове на комисиите по енергетика и по култура и образование. За да бъде одобрена за поста, се нуждае от одобрението на 2/3 от присъстващите депутати. 

Изслушването продължи два часа и половина, а оценката за изслушването ще бъде обявена утре.

Кандидатът за еврокомисар отговори на въпросите на френски език, с изключение на отговора си на въпроса на българския евродепутат Ангел Джамбазки, на когото отговори на български. 

Мария Габриел обяви, че мандатът ѝ е кратък, затова ще се съсредоточи върху приоритетните цели, сред които тя постави киберсигурност, защита на лични данни, защита на авторските права и др. Сред приоритетите си постави още прилагане на всички приети до момента директиви. 

Във входящото си изявление, в което тя говори на български, френски и английски езици, Габриел благодари на правителството на Бойко Борисов, което издигна нейната кандидатура, на ЕП за подкрепата през изминалите осем години и на членовете на ЕК, с които е работила много пряко през последните години.

Тя подчерта, че ще работи целенасочено за завършване на единния цифров пазар и обеща прозрачност в работата си. 

"Изразявам надежда и увереност, че ще очертаем допълнителни идеи и заедно ще допринесем за изпълнението на амбициозната задача на комисията „Юнкер“, да използваме в пълна степен възможностите, предоставени от цифровите технологии в името на общия европейски интерес", допълни Мария Габриел. 

На въпрос за увеличаването на цените на международните разговори след отпадането на допълнителните такси за роуминга Габриел се обяви за въвеждането на универсална услуга, за да се гарантира, че потребителите ще имат право на избор. Според нея това ще окаже натиск и върху мобилните оператори да осигурят по-ниски цени за всички граждани, какъвто натиск отчасти оказват и алтернативните начини за комуникация.

На въпрос за изоставането на Европа в сравнение със САЩ в сферата на технологиите и дали ще работи за създаване на европейска интернет търсачка Габриел отговори, че усилията ѝ няма да са насочени към това, а към създаване на благоприятна среда, в която да могат да се развиват гражданите и малките компании. 

По повод защитата на авторските права и борбата с пиратството Габриел обяви, че има възможност за въвеждане на споделена отговорност, за да може платформите, в които незаконно се споделят творби обект на авторско право, също да носят отговорност за това. 

Тя допълни, че ще работи за това да се създаде възможност творците да получават част от парите при разпространение в тези платформи на техните творби, както и да има допитване до тях преди разпространението на творбите им. 

Мария Габриел отговори и на въпроси за движението на данни. Тя подчерта, че е против локализация на данните. По думите ѝ несъмнено тук стои въпросът за сигурността, но не трябва да поставят граници там, където дори вече няма физически граници. 

Габриел обърна специално внимание на борбата с фалшивите новини. Тя заяви, че държи на качествената журналистика, защото тя е в основата на демократичното общество - гражданите трябва да имат достъп до всички данни, за да си изготвят мнение по даден въпрос. Според нея е необходимо да има обучение на гражданите за това как да използват информацията от медиите и това обучение трябва да е както за млади, така и за възрастни. 

Габриел допълни, че фалшивите новини не са нещо ново и винаги ги е имало, но се променя скоростта, с която те се появяват и с която те могат да засегнат обществото, затова се налагат промени в законодателството в тази посока. 

Евродепутатът Ангел Джамбазки зададе на Габриел въпрос за необходимостта от промени в администрацията, за да се улеснят гражданите. По този въпрос тя каза, че в тази сфера настоява на принципа "един път завинаги", за свързаност на отделите в администрацията, за да се облекчат процедурите за гражданите, като в бъдеще това може да включва и прехвърляне на документи от една държава в друга. 

Един от по-острите въпроси, които кандидатът за еврокомисар получи, беше за словото на омразата и как може да се определят неговите граници. 

На това Габриел отговори: "В нашите демократични общества словото на омразата няма място. Свободата на изразяване и на информация трябва да бъде запазена. Речта на омразата изисква да се защитим с всички сили, за да опазим нашите ценности. С този въпрос не можем да се шегуваме. Като еврокомисар ще защитавам равенството между мъжете и жените, ще защитавам нашите ценности докрай". 

След края на въпросите Мария Габриел благодари на колегите си и обеща, ако бъде избрана за еврокомисар, не само да не забравя, че преди това е била евродепутат, но и да използва това в работата си. 

Тя каза още, че е дошла на изслушването със своя политически компас, в която от едната страна са приоритетите на президента Юнкер, от друга - защитата на свободите на правата на гражданите на ЕС, от трета - търсенето на компромис, изслушването на другите, за да се очертае общият интерес, и от четвърта - опита, метода си на работа, сътрудничеството.

Мария Габриел подчерта, че ѝ се е искало да говорят повече за жените, за киберсигурността, за суперкомпютрите, но изслушването и зададените въпроси са показали, че Брюксел има яснота за слабостите в сферата.  

Габриел благодари на всички експерти, които са ѝ помогнали да се подготви за изслушването. Тя поздрави и компютърна школа "Вале" в Хасково и обяви, че се надява "децата да продължават да бъдат наша гордост – не само на България, а наша обща". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

6

Hissarion

21.06 2017 в 14:33

"Поемам ангажимента занапред да насърчавам прилагането на холистичен подход, в центъра на който да бъдат гражданите. Като европейски политици с важна роля при вземането на политически решения, наш дълг е да предприемаме конкретни действия." Подобни процедури са подигравка с гражданите на ЕС. Като я гледам нашата мома, ме е страх какви са останалите комисари - събрани от кол и въже нечии хора, от които не се очаква нищо освен да разпределят бюджет към свързани лица.

23293

3

Стефан

21.06 2017 в 01:54

Кви езици бе, човек, тя едвам кърпи бейзик бългериън с речник от 30 думи, и тежък брюкселски диалект.
Румяна Желева - 2:))
Ма тая явно ще мине, щото мъжо и нали нещо там виден крадец на ДДС ли, какъв беше. Тия се крепят един друг.
Жалка работа.

10571

1

Hissarion

20.06 2017 в 16:33

Само аз ли не съм наясно сега пък какво общо имат комисиите за енергетика, култура и образование с дигиталната икономика? Или може би принципът е, че така се постига напълно независим избор - например комисиите по отбрана, съобщения и външна политика препитват комисаря по здравеопазването! Ако разбира повече от тях по предмета на допитване, значи минава.