Манолова поиска оставката на шефа на ЦИК

OFFNews 29 януари 2021 в 15:47 2224 0

Лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова поиска оставката на председателя на ЦИК Александър Андреев, заради решението на комисията имената на предизборните коалиции задължително да включват названията на една или няколко от формиращите ги партии.

Това обяви тя на брифинг на Площад Славейков.

„Искаме оставката на председателя на ЦИК заради това незаконно и нахално решение на комисията, с което тежко се нарушава и на практика пренаписва Изборния кодекс“, обяви Манолова.

Според нея въпросното решение на ЦИК от 27 януари е политическа поръчка и саморазправа с опоненти, които са извън парламента. То противоречи на чл. 128 от Избирателния кодекс, който дава възможност коалициите да имат различно име. Тя припомни, че за миналите избори коалицията на ВМРО, НФСБ и Атака бе регистрирана като „Обединени патриоти“, а през 2001 г. НДСВ дори спечели изборите и състави правителство под това име след като им бе отказана регистрация, използвайки две други партии.

Манолова подчерта, че предложението е лично на председателя на ЦИК Александър Андреев и че е било подкрепено от членовете на комисията, излъчени от всички парламентарни партии. 

Лидерът на "Изправи се.бг" съобщи, че са подадени жалби във ВАС, защото не ставало дума само за политически произвол, а за тежко нарушение на Изборния кодекс.

"Какви избори да очакват гражданите, ако първите решения на ЦИК са в нарушение на закона?", изрази недоумение тя.

Според Манолова това решение на ЦИК издава паниката на управляващите и на партиите в парламента. Тя негодува, че по този начин граждански формации са принудени да използват имената на партиите, което никой от тях не желаел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови