Макрон към Борисов: Европа е отворена. Но нейният избор не е на най-малките стъпки в последната минута

Френският президент на два пъти спомена Борисов в речта си пред елита на ЕС

OFFNews 11 май 2018 в 10:51 25315 9

Еманюел Макрон

Френският президент Емануел Макрон на два пъти се обърна поименно към българския премиер в своя реч пред елита на ЕС в Германия. Вчера той бе удостоен с годишната награда Карл Велики за своята визия за нова Европа, а гост на церемонията бе и Бойко Борисов.

"Трябва да направим ясен избор, не само да се движим към Европа, a може би за известно време, може би с един по-интегриран кръг, който винаги е напредвал по-добре, но е и отворена врата. И Бойко Борисов, както и Петро Порошенко, го знаят: аз не вярвам в заключена Европа, която е клуб на няколко държави. Но вече не вярвам в Европа, която може постоянно да чака 28-те днес, от утре 27-те да се споразумеят за абсолютно всичко", каза Еманюел Макрон.

И добави:

"Трябва да кажем - защото винаги е така, откакто сме се появили - че някои хора имат силата на душата, характера, волята да се движат напред, ако правилата са ясни. Вратите са отворени, така че всеки, в деня, в който го иска и може, може да се присъедини към тях. Но не можем да смятаме, че изборът на Европа винаги ще бъде изборът на единствения общ знаменател, изборът на най-малкия риск, изборът на най-малката стъпка в последната минута, не!"

Повод за думите му е визията за т.нар. Европа на две скорости и стратегията в следващия финансов период ЕС да обвърже фондовете си с реалното му изпълнение и върховенството на закона в държавите членки.

Бившият ни посланик в Москва Илиян Василев разтълкува казаното от Макрон така:

"Както се казва - дойде сутринта, а заедно с нея и отрезвяването. На важната среща в Аахен, президентът Макрон сметна за нужно да прекрати илюзиите на Борисов и други лидери в Централна и Източна Европа, че някой ще чака или приеме Борисовите варианти за европолитика без реформи, без съдържателна промяна в сферата на свободата на медии и върховенството на закона". Или че заслугите му за Западните Балкани са търгуем актив срещу приемане без реформи."

В речта си Еманюел Макррон призова още германския канцлер Ангела Меркел да преосмисли как германската мания към бюджетна дисциплина се отразява на европейския проект. "Германия не може да има постоянен фетиш към бюджетен и търговски излишък, защото те са на цената на останалите", каза той.

Френският държавен глава апелира Европа да се обедини в днешния все по-сложен свят и пред едностранните действия на САЩ по въпроси като климата и иранското ядрено споразумение.

Макрон косвено разкритикува склонността на американския президент Доналд Тръмп да решава вместо европейците. "Ако приемем други велики сили, включително съюзници и наши приятели от най-тежките моменти в историята ни, да се поставят в положение да вземат решения вместо нас за дипломацията или сигурността ни, принуждавайки ни понякога да поемаме големи рискове, значи вече не сме независими", отбеляза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

9

Новак

11.05 2018 в 23:03

Този май не ни свали на земята - направо ни заби. Но даже закъсняха - все се чудех докога ще траят плоските шмекерии на Тиквун. Избраха точния момент - когато председателството е в България и Боко се изживяваше като спасител на Балканите, а то излезе, че Макрон ни брои извън съюза. В един кюп сме с Украйна, а те са доста далеч от ЕС. Рано или късно това щеше да се случи. Сега започва кризисния PR на ГРОБ - вече изброяват външно политическите успехи на мутрата като засега се свеждат до това кой лидер как го е нсрекъл и кой къде го е потупал. Та даже и агентите на ДС започнаха да припяват.

6000

8

rehiq

11.05 2018 в 19:00

Браткса дялба му викат хората. По малък си - гласът ти е по-тих. :)

12256

7

Stamboloff

11.05 2018 в 18:22

Разбирам амбицията на Макрон да запълни с френско влияние голяма част от вакуума след Брекзит, но ми се струва, че е на ръба да стане смешен. Намерил си и жертва - ББ и Порошенко. Ако другите големи в ЕС не се намесят, този може да нанесе непоправими щети на ЕС и ще му се кара каката.
Няма политкоректност тук - две скорости означава край на Европейския съюз. Ясно е на всички.

12015

6

svetliosdg

11.05 2018 в 16:13

Макрон мисли за своите си шофьори,за това се опитва да прокара неговия си закон,под предлог че прави реформи в ЕС,и да прецака транспортните фирми на младите еврочленки!

12001

4

Севтопол

11.05 2018 в 13:07

Първо, защо по тема ЕС се търси мнението на наш посланик в Русия, макар и бивш? Второ, кой е виновен, че у нас не се правят реформи? Борисов обяви реформа в здравеопазването – лекарите скочиха като ужилени, после в МВР – полицаите излязоха на улицата да си защитават привилегиите, после в държавната администрация – и там протести. Опозицията пък, за да събира точки, застава на страната на протестите. Е, така няма да стане.

6162

3

red-army

11.05 2018 в 13:05

Разбрахте ли сега, защо са тия странни про руски забежки на нашите разбойници?

Сега ще се почне едно анти европейско говорене от Гражданите за "Европейско" Развитие на България......

Дейба лайнарите. Нищо чудно да подадат един час към БСП и Марешки с едни предварителни избори, като им резнат кранчето от Европа.

Докога ще ти траем тия боклуци?

10571

2

Hissarion

11.05 2018 в 11:54

То ясно, че Боко е бандюга, ама чак да го вкарват в един кюп с Порошенко идва малко обидно. Сега вече при украинците ли ще ни пращат - така да се каже направо на задна скорост?

15414

1

Hihi1981

11.05 2018 в 11:20

Върховенството на закона!!!!???Как да се случи,като ежеминутно се нарушава!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки