Лидия Руменова: Назначението ми не е политическо

Нели Чолашка 30 април 2014 в 11:45 4074 8

Лидия Руменова, която носи със себе си трудовата си книжка.

Ще работя за изграждане и укрепване на колегиалното начало в Сметната палата, обяви в изказването си пред депутатите единствената кандидатка за шеф на Сметната палата Лидия Руменова.

Нейната кандидатура е внесена в понеделник следобед в деловодството на Народното събрание и не е обсъждана в нито една комисия.

В тази връзка Менда Стоянова от ГЕРБ обяви:„Започва назначаване на председател бързо и тихо. Сестринските партии ДПС и „Атака” ще командват парада в Сметната палата.

Това е кулоарната клюка. Не направихте малката крачка г-жа Руменова да се срещне с парламентарните групи, да каже каква е нейната визия, да търси подкрепата на парламентарните групи.

Г-жо Руменова, призовавам Ви в следващите си действия като председател на Сметната палата да опровергаете опасенията, които имаме, и не правите чистки в Сметната палата, не правите партийно поръчани одити.

Надявам се да организирате дейността на колегията на професионален принцип, по прозрачен начин, така че всички нейни решения да бъдат ясни на обществото и Народното събрание".

„Не виждам по-прозрачна процедура от изслушването на кандидатите в пленарна зала. Не виждам по-публично място в държавата от тази трибуна. Опасенията на ГЕРБ са неоснователни.

Присъствал съм на всички избори на председател на Сметната палата – такава е процедурата”, отговори й Йордан Цонев от ДПС.

В речта си Руменова призна, че е автор на текстовете на новия Закон за Сметната палата, които бяха предложени и приети само за да бъде отстранен дългогодишния председател на одитната институция проф. Валери Димитров.

Промените предвиждат ръководството на одитната институция да стане колективен орган, който ще се състои oт осем членове и един председател.

Членовете и председателят на институцията ще се избират на партийно-квотен принцип от Народното събрание.

„Структурата, дейността на Сметната палата, както са регламентирани от закона, са от компетенцията на колегията. Имам 35 години изключително юридически стаж.

Била съм член на Сметната палата, познавам одиторския състав, нормативната база, по която се извършва одитната дейност. Колегиалният орган е оптималното решение за осъществяване на независим одит”, обяви още от трибуната Лидия Руменова,

Тя има самочувствието, че има сериозна концепция и визия как би следвало да изглежда Сметната палата.

Тя беше избрана с 95 гласа на ДПС и БСП. ГЕРБ не гласуваха, а "Атака" беше извън залата при гласуването. След това Руменова се закле пред депутатите.

В кулоарите новата председателка на Сметната палата обяви, че не се смята за политическо назначение и мисли, че е избрана, защото е работила с хората от Сметната палата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови