Край на 'златните паспорти'

Йорданка Веселинова 24 март 2022 в 10:27 1920 1

Снимка Getty Images

Народното събрание забрани издаването на т.нар. "златни паспорти". Това се случва промените в Закона за българското гражданство, които бяха приети със 171 гласа "за", 0 "против" и 0 "въздържал се".

Внесеният от Министерски съвет законопроект цели да синхронизира националното законодателство с европейското. Причината - България е сред единствените три страни в ЕС (с Кипър и Малта), в които съществува възможността за т.нар. "златни паспорти", които правят хора от трети страни граждани не само на съответната държава, но и на съюза.

По предложение на ДПС в 6-месечен срок от приемането на законопроекта се предвижда ДАНС да извърши проверка на всички преписки по придобиване на гражданство, както и на инвестицията, за която е придобито то. В случаи на констатирани нередности гражданството се отнема.

Все пак срещу инвестиции ще е възможно временно пребиваване в страната. ДПС имаше предложение за отмяна и на тази възможност, но това им искане беше отхвърлено.

Петър Петров от "Възраждане" предложи съществуващите преписки и подадени документи да бъдат разгледани и когато условията са спазени, да се издадат златни паспорти дори и след приемането и обнародването на законопроекта. Искането му беше отхвърлено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews